Szexrobotot kellett elszállítani egy expóról, mert túl sokan molesztálták
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Elérkeztünk 2017-re a mesterséges intelligenciák emberi jogainak kérdéséhez?

Egy AI szexbabát „súlyosan károsodott” állapotban kellett elszállítani a linzi Arts Electronica fesztiválról, Ausztriában. A háromezer fontot kóstáló szexrobotnak két ujja is eltört és egészében véve teljesen mocskos volt, miután több férfihorda is végigtaperálta. A robot fejlesztője, a barcelonai Sergi Santos így meséli:

Az intelligens szexbaba tud válaszolni kérdésekre és reagál az érintésekre: tehát például nyög, ha a mellét vagy az intim részeit fogdossák - és mivel intelligens, ezért Samanthát konkrétan el kell csábítani, hogy ágyba vidd.

De úgy fest Samantha még nem állt készen arra a férfiérdeklődésre, ami ezen a tech-kiállításon jutott neki.

Nem egy tanulmányból kiderül (BBC, Responsiblerobotics), hogy nagyon sok férfi preferálná a szexrobotokat: negyven százalékuk azt is mondta, hogy öt éven belül venne is magának AI-szexrobotot.

Számos kutató, szexológus és szexbaba-gyártó cég vitatja, milyen következményekkel járhat a szexrobotok népszerűsége: több olyan pozitív meglátás is elhangzott, mint a prostitúció vehemens csökkenése, a szexuális úton terjedő megbetegedések megelőzése és a hagyományos szexmunkás-műfaj potenciális helyettesítése.

És ez nem is olyan távlati gondolat: idén februárban megnyílt Európa első szexrobot-bordélyháza Barcelonában (egyre érdekesebb hely ez a Barcelona), mely úgy hirdeti magát, hogy „teljesen realisztikus babákat kínálnak mozgásukban és érzetükben egyaránt” és amelyekkel „kiélheted a legvadabb fantáziáidat is, korlátok nélkül”. Az egyenlőre lakásban üzemeltetett AI-bordélyban négy különböző babát lehet igénybe venni, a félórás szolgáltatás 80 eurónál (kb. 25 ezer forint) kezdődik. De Dublinban is nyílt egy robotbordély, ott száz euró/órától lehet intelligens szexbabákkal kufircolni – és a visszajelzések alapján már az első napokon több százan jöttek is kipróbálni az élményt.

Más tudósok nem ilyen derűlátóak: szerintük a szexrobotok elterjedése negatív hatással lenne azokra, akik nem csak szexuális, fizikai, hanem érzelmi kapcsolatot is keresnek.

Szerinte a szexbabák ennélfogva terápiás funkciót is betölthetnek: a valódi szexhez juttatnának el olyan férfiakat, akik csak maszturbálással elégültek ki eddig. De aggódik, hogy a szexbabák végül csak ugyanolyan szimptómái lesznek annak a pornografizált kultúrának, melyben oly sok fiatal srác felnő.

A javításra és nagyon erős tisztításra visszaküldött Samantha példája mindenesetre elég aggasztó abban a tekintetben, hogy mennyire nem vagyunk még felkészülve a mesterséges intelligenciával épített szexbabákra – és felvet pár olyan kérdéskört is, melyeket még sci-fi filmeken kívül sosem vitattak meg. Például a mesterséges intelligenciák emberi jogainak témáját. Hát, még kérdéses, hogy jó vagy rossz lesz, de mindenesetre nagyon különös idők jönnek…

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.