Feltalálták a „városi aratást”, de persze nem búzát aratnak, egészen mást eszeltek ki.
Evőpálcikával enni egy turistának egzotikus, Ázsia nagy részén viszont teljesen hétköznapi, ahogy az eldobható evőpálcikák használata is. Ebből persze aztán gyorsan növekvő szemétkupacok lesznek, miután nem komposztálnak minden egyes használt evőpálcikát.
De még egy eldobható evőpálcika előtt is adódhat új karrierlehetőség: a ChopValue nevű szingapúri startup összegyűjti azokat a helyi éttermektől (ezt nevezik ők „városi aratásnak”), majd környezetbarát bútorokká alakítja azokat.
A 2021 decemberében alapított startup mára olyan cégekkel lépett partnerségre, mint a Google vagy a Marina Bay Sands.
Bár ma a cég teljes mértékben szingapúri, azaz ott gyűjtik be az eldobott pálcikákat, ott gyártanak belőlük bútorokat és kiegészítőket, amelyeket szintén helyben adnak el, az eredeti ötletet Felix Böck faipari mérnök találta ki 2016-ban Kanadában, majd egy baráti házaspár segítségével vitte át a franchise-t az ázsiai városállamba.
Ezzel együtt ma már fontosnak tartják a „hiperlokalitást”, hogy a szállítással is csak minimálisan emeljék a karbonkibocsátást, és csak kis „mikrogyárakat” építenek, hogy azok közel lehessenek a városi „lelőhelyekhez”. Nehézgépeket csak a préseléshez használnak, utána minden munkafolyamatot kézzel végeznek.
A hivatalos rajt óta már 145 millió evőpálcikát alakítottak át, amivel több mint hétmillió kilogramm CO2-kibocsátást spóroltak meg.
Hanem ezek a számok folyamatosan pörögnek felfelé a ChopValue honlapján, de fontosabb, hogy a mérés módszertanáról igen alapos riportot is közölnek; a jól hangzó számokat a hatóságok is ellenőrzik, nem csak bemondásra írták oda azokat.
Na és mi készül az eldobható pálcikákból? Asztalok, polcok, kiegészítők és dekorelemek.
Azt mondják, a sikerük titka, hogy az evőpálcika példáján nagyon könnyű megérteni a körforgásos gazdaság működését, és mindenki azonosulhat a történetükkel.
(Forrás: ChopValue, Straits Times)
Ez is érdekelhet: