Egy város egyik fő feladata segíteni a lakosai egymásra találását és örömét, például ilyen projektekkel.

Storytelling, várostervezés és interaktív művészet egybegyúrásával foglalkozik a szokatlan, félig angol, félig francia nevű Daily tous les jours (kb: naponta mindennap). Amilyen fura a név, olyan jól passzol a csapat tevékenységéhez, amelynek a fő célja új életet lehelni a városok közösségi tereibe.

Ilyen a legutóbbi projektjük is, egy zenei rögtönzésekhez készített szabadtéri színpad, a River Lines projekt a kanadai Cambridge-ben:

 

Mouna Andraos és Melissa Mongiat stúdiója már több mint hatvan városban készített projektet világszerte, de a „zenélő járda” sorozatból ez a legambiciózusabb: egy interaktív, hullámmintás járda, hatvankét érzékelő fénygyűrűvel, amelyek segítségével együtt zenélhetnek az emberek.

A River Lines újra középpontba helyezi a város régóta elhanyagolt vízpartját, amely egykor megszabta a mindennapok ritmusát, és meghatározó közösségi tér volt.

A projekt végleges kialakításához kutatások, workshopok, a helyi közösség bevonása és számos interjú vezetett el. Ahogy a fenti videón látszik, elég egy fénygyűrűre lépni, és az lejátszik egy hangot; a különböző hangszereket (kalimba, zongora, gitár, kora, hárfa, hegedű) külön területekhez rendelték, a „zenészek” pedig a pontok összekötésével hozhatnak létre harmóniákat.

A terület előtti nagy képernyő egy animált térképen ábrázolja a zenélők mozgását a nézőközönségnek.

A tizenkét, saját tervezésű hangcsempe beleolvad a járda mintázatába, és úgy tervezték meg, hogy bírja a kültéri körülményeket hosszú távon, állandó installációként is. A formát és a textúrát szabadon lehet variálni a különböző helyszíneken.

Cambridge-ben ez a terület a Gaslight District, amely egy 19. századi öntöde helyén épült – akkoriban „Kanada Manchesterének” emlegették a régiót. Manapság a high-tech ipar felé (robotika, műholdak) törekednek, amiben meghatározó szerepet kap a Waterloo-i Egyetem, Kanada egyik vezető tudományos kutatóműhelye.

A montreali kreatívok egy másik hasonló projektet is futtatnak a városban, Hello, Hello néven.

„A zene, a fény és a képzelet segítségével a két projekt kulcsszerepet játszik a kerület újjáélesztésében, a találkozások és a játék terepévé alakítva a helyszínt – magyarázta a fejlesztésben közreműködő HIP elnöke, Scott Higgins. – Egy város egyik legfontosabb feladata segíteni a lakosai egymásra találását és örömét; a Daily tous les jours friss megközelítése elősegíti ezt.”

(Forrás: Daily tous les jours, fotó: doublespace photography)

Ez is érdekelhet:

Ennél jobb dolog nem történhet egy postahivatallal

A néhai postából valóságos gasztroszínház lett, ahol az ételkészítés és az épület színfalai mögé is beleshetünk.

Ki nem találnád, melyik a világ legjobb városa a filmiparban dolgozók számára

Nem Budapest, nem New York, és még csak nem is Los Angeles.

Káprázatos tájakon halad a vonat, ami felvesz stopposokat is

A végállomásnál medve spray-t árulnak a boltok, egy útszakaszt a „Könnyek országútjának” hívnak – életre szóló élmény a kanadai vonat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés