Leveles a május, virágos a rét, kocsmák teraszaira menni végre megint csodaszép! A hónap itala nálunk ezúttal alkohol helyett unorthodox módon a +szóda – vagyis azok a longdrinkek és koktélok, melyeket a szóda spriccel fel tökéletesen.

Ha a csütörtök a kispéntek, akkor május második fele már abszolút a kisnyár: ha akarjuk, ha nem (de miért is ne akarnánk?!), jönnek a végtelenített iszogatások a verőfényes napsütésben. Az akár egésznapos bandázások közben persze minden ital jólesik, de főleg ilyen alkalmakkor kifejezetten cseles trükk, ha nem a délben lerészegedésre játszunk, hanem a folyamatos, boldog szintentartásra és a napsütésben a folyamatos hidratálásra is.

Erre tökéletesek a szódával készített longdrinkek és koktélok, melyeknek a hungarikum fröccsön túl elképesztően sok verziója van. Egyben viszont mindegyik ugyanolyan: frissítően és hidratálóan, de mégis hatásosan juttat el A pontból a becsípésig. Mondjuk is, nekünk mik a kedvenceink.

Gin Fizz

A szódás italok egyik legismertebb klasszikusa, amit már az 1870-es években is készítettek. A legjobb benne, hogy amennyire egyszerű, annyira komplex is: egyszerre édes és keserű, könnyű és mégis krémes. Pofonegyszerű elkészíteni: önts gint, citromlevet, cukorszirupot és tojásfehérjét (a tojáfehérje nélkül készült Gin Fizzt Tom Collinsnak hívják) egy shakerbe, majd rázd össze 15 másodpercig! Ezután töltsd meg a shakert jéggel, és rázd kb. 30 másodpercig, amíg hideg nem lesz az ital. Ezután szűrd át egy pohárba, és spricceld fel szódával! A tojásfehérje természetes habot fog képezni az ital tetején, amit tetszés szerint citromhéjjal díszíthetsz.

Hozzávalók:

 • Gin 40 ml
 • Citromlé 30 m
 • Cukorszirup 10 ml
 • Szódavíz 80 ml
 • Egy tojás fehérje

Whiskey Highball

Ha imádod a whiskey-t, de a nyári hőségben túl erősnek érzed, akkor ezt a tíz másodperc alatt elkészíthető longdrinket neked találták ki. Nem véletlenül népszerű már a 20. század kezdete óta: semmilyen bonyolult hozzávaló, se shaker nem kell hozzá. Egyszerű, nagyszerű. A whiskey-t (ír és japán verziókkal is tökéletes) spricceld meg hűs szódával, keverd össze, majd egy nagy jégdarabbal koronázd meg. Tetszés szerint narancsszelettel vagy lime-mal kínálható.

Hozzávalók:

 • Whiskey 60 ml
 • Szóda 120 ml

Hugo

Ha már meguntad az Aperol Spritzet és a Mojitót, akkor az olaszok csodás italát szerintünk kötelező kipróbálni. Buborék buborék hátán egyesül ebben a nyári estékre termett, bodzás, virágos és emelkedett italban, amit 2005-ben talált fel Roland Gruber, egy észak-olaszországi mixer, kifejezetten az Aperol Spritz alternatívájára. Elkészítés: keverd el a bodzás likőrt egy jéggel teli borospohárban. Amint lehűlt az ital, add hozzá a proseccót és a szódát, végül tegyél bele egy kis mentát, és élvezd a friss, virágos ízeket!

Hozzávalók:

 • St. Germains bodzalikőr 40 ml
 • Prosecco 120 ml
 • Szóda 25 ml
 • Menta

Zwack & Soda

Végül nem maradhatunk valamilyen szódás-alkoholos hungarikum nélkül, mely ezúttal egy egészen rendhagyó, Unicumból készült koktél. A koktélt a Boutiq’ Bar legendás tulajdonosa, Nagy Zoltán alkotta meg cirka tíz éve, és azóta is töretlen a népszerűsége. Az Unicum Szilvát alapul vevő longdrink elkészítése nagyon nem nehéz: az összetevőket egy longdrinkes pohárba töltjük, félig megrakjuk törtjéggel, bárkanállal összekeverjük, felhúzzuk szódával, majd óvatosan újrakeverjük, és még több törtjeget halmozunk a pohárba, végül hosszú és vékony uborkaszelettel és mentaággal díszítjük. Egi!

Hozzávalók:

 • Unicum Szilva 50 ml
 • Frissen facsart citrom- vagy limelé 20 ml
 • Cukorszirup 15 ml (a cukor és a víz aránya 1:1) vagy mézvíz (a méz és a víz aránya 1:1)
 • Citrom- és narancshéj
 • Szóda
 • Uborkaszelet, mentaág

Persze számtalan +szóda ital van még a hagyományos vodkaszódától a Tequila Fixig, de a lényeg: a buborék nagyon jól áll rengeteg koktélnak a fröccsön túl is, és nagyon megéri kísérletezni! Egészségünkre!

(Fotók: Getty, Unicum Facebook hivatalos)

Ez is érdekelhet:

Gyömbérrel, kávéval, egymással – A hónap itala, a whiskey

Whisky whiskey-vel, avagy mutatunk 3+1 koktélvariációt a hónap italára, és leleplezzük Szent Patrikot.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A rendőrség napján lehetne egy rendőrnő is a nap csaja

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés