Whisky whiskey-vel, avagy mutatunk 3+1 koktélvariációt a hónap italára, és leleplezzük Szent Patrikot.

Zárjuk a márciust stílszerűen, whiskey-vel: március 17-én ünnepelték Szent Patrik, Írország védőszentjének napját, amit már nemcsak Írországban ünnepelnek meg, és nem is csak az írek. Például mi is, akik most az ír kultúra méltán népszerű szegletét, a whiskey-t fedezzük fel, de nem ám csak úgy magában, hanem koktélba keverve. Ajánlunk három variációt, amit könnyen elkészíthetsz, és garantáltan működik majd.

Pedig Szent Patrik nem volt se Patrik, se ír

Szent Patrik Maewyn Succatként született a római uralom alatt lévő Britannia provinciában. Ír fosztogatók rabolták el, és eladták rabszolgának. Juhokat kellett őriznie. Megszökött, Britanniába ment, és egy kolostorban lelt menedékre. Pappá válásakor vette fel a Patricius nevet. Egy jelenés biztatására visszatért Írországba, hogy az ott élő pogány íreket a keresztény hitre térítse. Szent Patrik Írország fő védőszentje, és egy legenda szerint ő lesz az, aki ítélkezik az írek felett az ítélet napján.

Irish Mule

Ez tényleg tök egyszerű lesz: először is tedd túl magad azon, hogy nem magában iszod a whiskey-t – hanem gyömbérsörrel hígítva. Fogj egy long drinkes poharat meg egy marék koktéljeget. Értelemszerűen tedd a jeget a pohárba, önts rá 50 ml ír whiskey-t, majd igény szerinti gyömbérsört. Keverd össze, csavarj bele limericket limecikket, és már kész is vagy. Illetve meg is kell még innod.

Hozzávalók:
50 ml ír whiskey
3-4 cikk lime
gyömbérsör

Ír kávé

Semmiképp nem hagyhatjuk ki az ír kávét, ami lényegében megmentette a whiskey-t a múlt század ötvenes éveiben, amikor a padlón volt a whiskey gyártás, számos lepárló csődbe ment, és a többiek is alig maradtak életben. Az ír kávé nem a szülőföldjén, hanem Amerikában lett híres, és pontosan ez volt a szerencséje, ahogy magának a whiskey-nek is.

Keverj el két kockacukrot egy adag forró kávéban, amíg teljesen fel nem oldódik. Add hozzá a whiskey-t, majd önts (lehetőleg sűrű) tejszínt egy púpjával felfelé tartott kanálra (magyarul a kanál konvex oldalára). A tejszín így kellemes mintát képez az alatta csábítóan  elterülő koktélon.

Hozzávalók:
50 ml ír whiskey
egy adag forró kávé
2 kockacukor
tejszín

Whisky vagy whiskey?

Felmerülhetett benned, hogy miért e-vel írjuk az ital nevét. Nos, mindkét változat helyes, de a kettő nem ugyanaz: a hagyományos scotch a skót whisky, és így írják a kanadai gabonaszeszt is. E betű nélkül csakis a skóciai párlatokat írhatjuk, míg az ír és amerikai párlatokon whiskey feliratot látsz. A több magánhangzó mellett ízbeli különbség is van, a whiskey fő alapanyaga ugyanis a kukorica és a rozs, és sokszor belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelik. Mivel mi Szent Patriktól indultunk el, az ír whiskey és az e betűs írásmód mellett döntöttünk.

Hot toddy

Egy igazi ínyencség, az előzőeknél több összetevővel. Elkészíteni attól még nem bonyolult. Először is tedd egy bögrébe a citromot és az ánizst, és csorgasd rá a mézet, aztán add hozzá a whiskey-t, majd öntsd rá a forró vizet. Ha megvagy, keverd össze, tedd hozzá a fahéjat, és kész is vagy.

Hozzávalók:
50 ml whiskey
120 ml forró víz
1 teáskanál méz
2 fahéj rúd
1 citrom szelet
ánizs (esetleg kakukkfű, szegfűszeg vagy szerecsendió)

Cameron rúgása

Végül, e frappáns nevű koktélban megbékítjük az ír és a skót italt, ami egyben főbólintás is annak a skóciai eredete előtt. Kell hozzá mandulaszirup, ami kicsit extrább a többi hozzávalónál, elkészíteni viszont pofonegyszerű: a díszítésnek szánt narancs kivételével önts egybe mindent egy koktélrázóba, jól rázd össze, és szűrd le koktélpohárba. Végül – tarararam – díszítsd egy karika naranccsal.

Hozzávalók:
30 ml ír whiskey
30 ml kevert skót whisky
15 ml mandulaszirup
15 ml citromlé
koktéljég
Narancsszelet, díszítésnek

Természetesen számos variáció létezik még – és persze a kísérletezés jogát és szabadságát se vessük el! –, mi most egy olyan válogatást készítettünk, amiben kicsit a whisk(e)y történetére, kultúrájára is kitérhettünk. Végül, ahogy egy idősebb barát (vagy a ChatGPT) fogalmazna: felelősen, mértékkel, okosan-ügyesen fogyassz, hogy tényleg tiszta élvezet legyen koktélozás.

(Fotók: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Az ital, ami megmenthet egy pocsék téli napot (és nem forralt bor)

A szutykos-zimankós télen jól jön egy ital, ami kicsit más, mint a jó öreg forralt bor.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában