Tudtad, hogy a magyar szemüvegkeretekért a legnagyobb világsztárok állnak sorba? Hogy biciklikészítésben Európa élvonalába tartozunk? Hogy a klasszikus magyar bútoroknak nincs párja? Bemutatunk három fiatal magyar dizájnert, akik minden előítélet ellenére Magyarországon indították el vállalkozásaikat, és bebizonyították, hogy kemény munkával igenis bárkiből válhat próféta a saját hazájában.

Akinek a szemüvegeit világsztárok hordják

Kevesen mondhatják el magukról, hogy az általuk készített szemüvegkeretekért olyan sztárok rajonganak mint Elton John, Michael Madsen, Lenny Kravitz vagy Flo Rida. A családi vállalkozásként indult Tipton bakelitlemezekből készült szemüvegeit ma már az egész világon ismerik, Brazíliától Japánig mintegy 250 boltban árulják őket, a Milaskey Tipton Zakariás által megálmodott különleges szemüvegkereteket pedig a világsztárok is előszeretettel hordják.

A félig amerikai, félig magyar származású Zack Milaskey még 1998-ban, húszévesen készítette el az első szemüvegkeretét apja hanglemezgyűjteményéből, majd 2001-ben Magyarországra hozta a vállalkozását, amely mára mintegy évi 51 millió forintos forgalmat bonyolít. A siker nem jött könnyen, volt például olyan időszak is, amikor Zack egy bőröndnyi szemüveggel és egy hamis vonatjeggyel járta Európa országait, és egyesével kereste fel az optikusokat, hogy kereteket adjon el nekik.

A fordulópontot a 2004-es párizsi Silmo kiállítás jelentette, ahol a Tipton szemüvegeket dizájndíjjal jutalmazták, ezután pedig ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a bakelitből készült keretek iránt. A Tipton sikerét jól jelzi, hogy ma már Los Angelestől Hongkongig rendelnek tőlük szemüvegeket, csak Franciaországban például harminc bolt foglalkozik a Tipton-keretek értékesítésével.

A Pécsen és Budapesten összesen tizenkét embert foglalkoztató vállalkozás havonta mintegy négyszáz szemüveget készít, és nagyon figyelnek arra, hogy időről időre új kollekcióval jelentkezzenek. A zseniálisan egyszerű, mégis eredeti ötlet mellett a siker másik titka kétségkívül a részletekben rejlik, például hogy a szemüvegeket egyedi, szintén bakelitből készült tokban szállítják ki a megrendelőknek.

Ami viszont a legszimpatikusabb, hogy a Tipton árai a siker ellenére sem szálltak el, a Belgrád rakparti bemutatótermükben 45 és 80 ezer forint között lehet megvásárolni ugyanazokat a kereteket, amelyekért Londonban akár négyszáz fontot, vagyis száznegyvenezer forintot is elkérnek. Zackkel tavaly mi is készítettünk egy interjút, amelyben sok érdekes részletet árult el a Tipton-keretekről és a sikerhez vezető útról.

A Csepel bringákon túl – Magyar biciklivázak Európa élvonalában

Ugye ismered a széjpöjgőt, ami nem pöjög? A Gébics eszperszót? Az anyádnak palánkot zenekart? Hát persze, hogy ismered, hiszen Merényi Dani (alias Grafitember) képregényblogja valószínűleg a legjobb dolog, ami a magyar interneten valaha történt.

A reklámgrafikusból lett képregényrajzoló mostanában egy teljesen más műfajban alkot kiemelkedőt: egyedi, acélból készült, úgynevezett muffos biciklivázakat tervez, és teszi ezt olyan precizitással és eltökéltséggel, ami Magyarországon egészen egyedülálló. Például ki lenne hajlandó mindent hátrahagyva évekre kiköltözni Olaszországba, hogy az egyik legdörzsöltebb európai mesterembertől, Dario Pegorettitől lesse el a bicikliváz-készítés csínját-bínját? Megmondjuk: Merényi Dani, aki hazaköltözve Miskolcon indította be a saját kis manufaktúráját, a Merényi Bicyclest.

A Merényi-bringák nagyjából úgy készülnek, mint egy elegáns öltöny, vagyis a vásárló odamegy, méretet vesznek róla, elbeszélgetnek vele arról, hogy pontosan hogyan és mire használja majd a biciklit, majd ez alapján megkínálják egy teljesen egyedi, személyre szabott vázzal, amely általában három–öt hónap alatt készül el. Dani kifejezetten büszke rá, hogy a biciklijeik soha nem lesznek sorozatgyártásúak, sem a vázból, sem pedig a dizájnból nem készül soha két egyforma.

Nem véletlen, hogy a Merényi Bicycles brandre már külföldön is felfigyeltek, és világszerte egyre több rajongót szerez magának. A miskolci műhelynek idén már saját standja volt a Bespoked Bristolon is, amely az egyik legrangosabb bicikliváz-kiállítás az egész világon, és olyan nevek akarnak együtt dolgozni Merényiékkel, mint a Brooks, a Paul vagy a Royce.

Dani és csapata kemény munkával és sok kitartással néhány év alatt felhelyezte Magyarországot Európa biciklistérképére, mi pedig nagyon kényelmes helyzetben vagyunk, hiszen nincs más dolgunk, mint hogy nagyon büszkék legyünk rájuk.

Aki fityiszt mutatott az IKEA-nak – A magyar bútor menő

Nagyon értékeljük a régi parasztbútorokat, a történettel rendelkező tárgyakat, szeretünk régi tájházakban elmerengeni azon, milyenek lehettek azok az emberek, akik ilyen díszletek között élték a mindennapjaikat. Na de hogy oda is költözzünk?

Az Endrédi Designnak köszönhetően ma már egyre többen vannak, akik határozott igennel válaszolnak erre a kérdésre, hiszen Endrédi Noémi néhány merész és ötletes húzással egy olyan stílust csempészett vissza a lakberendezés palettájára, amelyet mindenki régóta halottnak hitt.

Noémi Magyarország második legnagyobb faipari festékeket forgalmazó cégének pénzügyi vezetőjeként hobbiból fogott bele a régiségek, a régmúlt hétköznapjairól mesélő tárgyak gyűjtésébe, amelyeket aztán saját elképzeléseinek megfelelően alakított át: pink színűre festett komód, Volkswagen kisbusszal díszített szekrény, rengeteg merész szín, minta és párosítás – mindez profi képzőművészek által, minőségi olasz alapanyagokból kivitelezve. A Noémi által tervezett bútorok mellett az Endrédi Design teljesen egyedi kéréseket is teljesít, így például hozott bútorokat is szívesen alakítanak át a megrendelő igényei szerint.

A hazai piacon úttörőnek számító friss és egyedi stílusnak máris rengeteg rajongója van, az Endrédi-bútorokat pedig egyre többen keresik – nem csoda, hiszen munkájuk mindenképpen üde színfolt az elikeásodott lakberendezési kultúrában.

Ha ez sem győzött meg róla, hogy Magyarországon igenis lehet érvényesülni, akkor mondunk még három érvet: ismerkedj meg három külföldi sráccal, akik Budapestre hozták az ötleteiket.

Szeretnél egy Merényi bringát? Egy Tipton szemüveget? Vagy Endrédi bútort? Úgy, hogy fizetned se kelljen értük?

A Hungaria pezsgővel most simán megnyerheted bármelyiket. Nem kell mást tenned, mint feltölteni egy fotót arról, milyen különleges helyszínen hungariáztál már. Ezzel felkerülsz a Hungaria Pezsgőtérképre, naponta nyerhetsz egy hatpalackos Hungaria-válogatást, hetente egy Tipton szemüveget, a két szerencsés egyike lehetsz, akinek Merényi Dani épít egy bringát – persze a saját igényeid szerint –, a három legérdekesebb helyszínen készült fotó készítője pedig a zsűri döntése alapján Endrédi Design bútort kapnak.

Részletes szabályok és képfeltöltés itt, hajrá!

(x)

És ezt olvastad már?
Lorena a pillantásával felolvasztaná a jeget