Íme, a tetőtéri lakások néhány előnye és hátránya. Ha eddig nem volt még ilyen otthonod, könnyebben el tudod dönteni, neked való vagy sem.

A tetőtéri lakás tipikusan fiataloknak való ingatlantípus. Az egyik oka ennek az, hogy jellemzően a ház legfelső szintjén van, azaz sokat kell lépcsőzni, gyakran még akkor is, ha van lift a házban, mert az sok esetben a tetőtérig már nem visz fel. A másik neuralgikus pont a ferde sík, ami nehezen – vagy talán soha nem – megszokható, nemcsak azért, mert helykihasználás szempontjából messzemenően nem praktikus, hanem azért is, mert gyakran útban van.

Szauna a forró nyári napokon

Ugyanakkor a tetőtér a fiatalok számára is tartogat olyan tulajdonságokat, amelyek komolyan igénybe veszik a tűrőképességet. Az egyik ilyen kellemesnek nem nevezhető jellegzetessége, hogy nyáron kegyetlenül meleg tud lenni. Adott ugyanis egy hatalmas tetőfelület, amit a Nap sugarai akadálytalanul támadnak a nap nagy részében. Ez még akkor is érezhető, ha egyébként jó vastag a tetőn a szigetelés, akkor viszont már tényleg ember által el nem viselhető magasságokba képes emelkedni a hőmérséklet, ha régebbi épületről van szó, értelemszerűen szerényebb szigeteléssel.

Szerencsére a tetőtér-beépítések nagyobb része már abban az időszakban történt, amikor odafigyeltek a szigetelésre, egy légkondicionáló beüzemelésével van esélyünk emberi életre alkalmas körülményeket kialakítani a lakásban. Anélkül viszont esélytelen.

A tetőtéri ablakokkal mindig van gond

Minderre egyébként ráerősítenek a tetőablakok – minél több van belőlük, annál inkább –, melyek esetében az árnyékolás kissé körülményes, habár napvédő háló és teljes fénykizárás is elérhető, ha igényesen – és komolyabb összeget áldozva – felszereljük ilyen készségekkel ablakainkat.

Ha a nyárból átlépünk a télbe, akkor viszont már az a gond, hogy bizony megjelenhet a penész. Ha gyenge a szigetelés, akkor a falon, ha kellően vastag, akkor viszont az ablakon vagy környékén, hiszen lecsapódik a pára az üvegen. Hidegebb téli napokon és párásabb lakások esetében folyik végig a falon is, miközben erősen igénybe veszi az egyébként jó minőségű ablakkereteket is.

Emellett, ha eljön az ősz vagy a tavasz, akkor is akad gond: ha esős az idő, nem nagyon lehet szellőztetni, mert beesne az eső. (Arra most ne is térjünk ki, milyen katasztrófát tud okozni egy-egy nyári zápor során a nyitva felejtett ablak.) Ezért is praktikus – s erre érdemes odafigyelni a választásnál –, amikor a tetőablakok mellett egy-két hagyományos ablak is van a lakáson.

De ne legyünk igazságtalanok: az is a tetőtéri ablakoknak, illetve azok nagy számának köszönhető, hogy a tetőtéri lakások sokkal világosabbak, mint az alatta találhatók.

Nagy belmagasság

További kellemes és fiatalok számára kifejezetten vonzó tulajdonsága a tetőtéri lakásoknak a tipikusan nagy belmagasság a külső falaktól távolabbi részen. Ez ugyanis azzal jár, hogy elhelyezhető galéria, ráadásul még a parányi kis garzonok esetében sem tör nyomasztó bezártságérzés az emberre, hiszen jóval nagyobbnak, levegősebbnek tűnnek a nagy légtér miatt, mint amit a lakás valódi mérete indokolna.

Kevesebb zaj, panoráma

Habár a lift gyakran nem jut el a tetőtérig, mindezért kárpótolhatja a benne lakókat az, hogy az utca zaja is szerényebb mértékben szüremlik be a magasabb elhelyezkedés miatt, valamint a kilátás is jobb, hiszen általában némi panoráma tárul a szemük elé. Még ha gyakran a párizsi háztetők hangulat is a legjellemzőbb, azért az egy fokkal kellemesebb a gang látványánál vagy a szemközti ház falánál.

Ami igazán nyerő tud lenni

Egy tetőtéri ingatlanból akkor lesz egyedi otthon, ha terasz, intimterasz is tartozik hozzá, főleg, ha a mérete is imponáló. Az ilyen lakások persze nem olcsók,  roppant hangulatos azonban, ha belvárosi teraszunkon grillpartit rendezhetünk, vagy reggelente egy köntösben a korlátra könyökölve szürcsölgetjük a kávénkat, miközben a város ébredését figyeljük.

Intimteraszról egyébként akkor beszélünk, ha a szomszéd vagy más nem lát be a teraszunkra, aminek alapvetően jó esélye van tetőtér esetében. Egy nagy terasszal a lehetőségek száma jelentősen megnő, szabadságérzetünk kitágul: ki lehet helyezni asztalt, székeket, ágyat, s ezek minden tartozékát, de még kis kertet is lehet alkotni. Nem véletlenül felkapott és drága ez az elrendezés.

Egy pillantás az árakra

Látjuk tehát, ahogy előnyei, úgy hátrányai is vannak a tetőtéri lakásoknak, illetve bizonyos esetekben exkluzivitásuk (tetőterasz). Az árak ennek megfelelően alakulnak, azaz a hagyományos, használt, nem kifejezetten korszerű tetőtéri lakásokat alacsonyabb áron meg tudjuk venni ugyanabban a házban, mint az alsóbb szinteken lévő ingatlanokat.

Ugyanakkor, ha egy új építésű vagy újszerű házról van szó, esetleg egy új tetőtér-beépítésről – ezek mostanra leálltak –, akkor inkább azonos árakról beszélünk. Ha viszont egy exkluzív, nagy tetőteraszos ingatlant akarunk venni, nyugodtan készüljünk fel többszörös négyzetméterárra, ami jó lokáció és újszerű állapot esetén luxusárat jelent.

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
Lakásvásárlási tanácsainkhoz: Penész és zajos szomszédok nyomában

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

A hatvanas évek óta a modern építészet példája ez a benzinkút

Nagyon dögös ez a Dodge Hellcat, és ott van még mellette Ivett is

További cikkeink a témában