Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mindig nagy reményekkel várjuk az új esztendőt, de azért nincsenek illúzióink: tudjuk, hogy sok tekintetben éppen olyan lesz, mint az előző volt. Mindent természetesen nem láthatunk előre, de összeszedtünk tíz olyan eseményt, ami szerintünk meg fog történni jövőre. És nem politizálunk, csak egy kicsit.

Téli olimpiai és politikai játékok

A februári téli olimpián hagyományosan nem várhatunk magyar éremesőt, de a Szocsiban rendezett sportesemény kapcsán úgysem csak a műkorcsolyázókról és síugrókról esik szó. Oroszország továbbra is megkerülhetetlen a világgazdaságban és a világpolitikában egyaránt, elvek vagy emberi jogok miatt csak úgy nem helyezkedik vele szembe senki, de annyit azért megtesznek páran, hogy tiltakozásul nem mennek a lelátóra integetni.

Hihetetlen, de talán igaz: föld alatt Kelenföldről a Keletiig

Elméletileg márciusban átadják minden idők legdrágább 4-es metróját, de hogy ne érezzük magunkat épülő földalatti nélkül, ezért azonnal bejelentik az 5-ös metró építését, amit majd 2021-ben adnak át. Vagy ’22-ben. Vagy később. Eh, minek a határidő? Majd átadják valamikor.

Három henger és egy villanymotor

Megjelenik a világ legvágyottabb háromhengeres autója. A BMW i8 – amelynek koncepcióváltozatát a Player tokiói tudósítója is szpottolta – persze nem a Wartburg vagy az egyliteres régi Swift ligájában látszik. Nagyon nem: a hátsó kerekeket hajtó háromhengeres benzinmotor is 231 lóerős, de hajtáslánchoz az első kerekeket hajtó 131 lóerős villanymotor is hozzájárul. A lenyűgöző formájú sportautó öt másodpercen belül ér százra, amikor viszont inkább a környezetbarát működés vagy a városi közlekedés a cél, akár kizárólag az elektromotorral is megtehet harmincöt kilométert. Nagyjából negyvenmillió forintos árcédula várható, hibrid üzemmódban viszont elég  2,5 literes átlagfogyasztással számolni.

A harmadik Michelin-csillagos magyar étterem

Március közepén jelenik meg a kultikus Michelin kalauz, amelyet immár két éve nagy izgalommal várunk, hiszen a Costes és az Onyx révén már vannak egycsillagos hazai éttermeink is. 2013-ban nem történt semmilyen mozgás, de idén szerintünk új csillagos éttermet üdvözölhetünk, ez pedig a Zona. Hogy miért is gondoljuk így? Egyrészt mert nagyon adjuk Huszár Krisztián ételkölteményeit, másrészt – és ez sokkal fontosabb érv – idén a mérvadónak tekinthető Gault & Millau kalauz 17 pontot adott nekik, pontosan ugyanannyit, mint a Costesnek és az Onyxnak.

Következőnégyév

2014. április. Valamelyik párt megnyeri a választásokat. Konstruktív viták és józan programok helyett inkább a másik oldal lejáratása a kampánystratégia, aki pedig nem nyer, újabb négy évig gyakorolhatja ugyanezt.

Nincs szerencsénk a fociban

2014 augusztusában – éppen ahogy 2013-ban – egy forduló után nem marad egy magyar labdarúgócsapat sem a nemzetközi kupákban. A bajnok Debrecen elvérzik kazah ellenfelével szemben („a kazah bajnokság ma már sokkal erősebb, mint korábban”), a második Videoton kiesik a moldáv hatodik helyezett ellen („meglepett bennünket a moldávok fegyelmezettsége”), míg a Győr a teljes amatőrökből álló máltai Birkirkara FC-től kap ki („a mai labdarúgásban nincs könnyű ellenfél”).

Fiatalon kellett nekik a pénz

Az induló tehetségkutatók, valóságshow-k egy vagy több szereplőjéről kiderül, hogy korábban pornózott vagy legalább dubajozott. Ezen egy darabig elcsámcsog a bulvármédia, aztán már senkit sem fog érdekelni. Innen üzenjük a castingoló szerkesztőknek, hogy kellene már valami új feature, mert ez már unalmas. Adunk ötleteket is: 1) átoperálták és korábban férfi vagy nő volt, 2) gyerekkorában elrabolták az ufók, 3) igazából robot, 4) az első három opció egyszerre.

Két kerék is elég

Nincs Critical Mass. Van viszont egyre több olyan biciklis, aki nem hétvégi hobbieszközként, hanem mindennapi városi közlekedésre használja a bringáját. Az autósok még toleránsabbak velük, ez pedig nagyszerű.

A Facebook bizony üzleti vállalkozás

A cégek egyre többet morognak, hogy – ha nem fizetnek – egyre kevésbé érik el a Facebookon követőiket, mi mint személyek viszont relevánsabb tartalmakat látunk. Csak azok a videohirdetések ne lennének…

Nincs szerencsénk a fociban 2.

2014 novemberében a magyar labdarúgó válogatott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra történő kijutásért küzd. Pintér Attila válogatottja már három meccs után bravúrokra kényszerül, esélyesebb csapatok elleni idegenbeli győzelemre, de a remény hal meg utoljára. Felelősök nincsenek, a fejlődés megkérdőjelezhetetlen, a szövetség kiválóan végzi a munkáját.

***

2014 decemberében ellenőrizni fogjuk, mi jött be ezekből. Addig is mindenkinek a legjobbat kívánjuk a jövő évre, a kereskedelmi tévéknek, a metrónak, a mindenféle pártoknak, a labdarúgásunknak, és persze a Player olvasóinak. Boldog új évet!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.