Már korábban is vizsgálták a sertészsírt a kutatók, és kiderült, hogy a csodaszernek titulált ondó mellett a zsír is egészségesnek mondható, az egyik legjobb táplálék.

Most a BBC Future állította össze százas listáját a táplálékokról, amelyek a megfelelő egyensúlyt nyújtják az egészségünknek. Több mint 1000 nyers összetevőt elemeztek és rangsoroltak a szakemberek, és bizony előkelő helyen végzett a sertészsír, amivel gyerekkorunk óta riogatnak minket.

Konkrétan a 8. helyen végzett 73 ponttal, merthogy „kiváló forrása a B-vitaminnak és az ásványi anyagoknak, egészségesebb, mint a bárány- vagy a marhazsír, mert sokkal telítetlenebb.

Csak ők végeztek előrébb:

  • 7. mángold 78 pont
  • 6. tökmag 84
  • 5. chiamag 85
  • 4. lepényhal 88
  • 3. sügér 89
  • 2. csirimojó, vagyis fahéjalma 96
  • 1. mandula 97

Természetesen kellő mértéktartást kell gyakorolni a fogyasztásánál.

Nemrég írtuk, hogy a brit táplálkozási szakértők egyértelműen azt állítják, butaság volt kiadni azokat az étkezési tanácsokat (USA 1977, Nagy-Britannia 1983), amelyek szerint a napi tápanyag legfeljebb 30%-át szabad zsírokból fedezni. Szerintük ezeket az irányelveket "nem felülbírálni kell, hanem eleve nem szabadott volna bevezetni.”

Vannak erre kísérleteik is, úgyhogy nézzünk tíz hasznos tényt a zsírról:

  • 1. A kísérletek nem támasztották alá, hogy a zsírfogyasztás visszafogása csökkentheti a koronaér-betegségeket.
  • 2. Azt sem, hogy a zsírfogyasztásnak bármi köze lehet a halálozáshoz.
  • 3. A brit egészségbiztosító is reagált, és elismerte, hogy a (szaturált) zsírokra aránytalanul eltúlzott volt a fókuszálás, így aztán a keringésre jóval veszélyesebb szénhidrátokról elterelte a figyelmet. Szóval a cukor nem barát, a zsír barát.
  • 4. Az emberi szervezet legfontosabb energiaforrásai a különböző zsiradékok.
  • 5. Néhány vitamin csak zsírban tud oldódni, a zsírok állandó szinten tartják testhőmérsékletet, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez, valamint a D-vitamin képződéséhez.
  • 6. Az állati eredetű zsírokban a telített zsírsavak, főleg a palmitin- és a sztearinsav aránya magasabb.
  • 7. A növényi eredetű zsírokban pedig a telítetlen zsírsavak fordulnak elő túlnyomórészt, mint például az egészséges élethez elengedhetetlen, azaz esszenciális linol-, linolénsav (omega-3), vagy arachidonsav (omega-6).
  • 8. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak közvetlenül gátolják az érelmeszesedéshez vezető lerakódások kialakulását azáltal, hogy gátolják a betegség létrejöttében szerepet játszó adhezív molekulákat; jelentsen ez bármit is.
  • 9. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása – ami nem egyenlő a telített zsírok teljes elhagyásával! – csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának arányát. Tartós fogyasztásával csökkenthető és normalizálható a magas koleszterinszint.
  • 10. A telített és telítetlen zsírsavak ideális aránya 1:3 lenne, manapság viszont 20:1-hez arány jellemző. Szóval nem a zsírral van a baj, hanem a rossz zabálással.
  • +1. Gordon Ramsey egyik aranyköpése: "A zsír jó, abban van az íz!"
Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Ünnepi útmutató férfiaknak, akik olyan ajándékot akarnak adni, ami valóban megérinti a szívet

Vonzó karácsonyi képekkel hangolunk az ünnepre

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
34% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
66% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Öt pikáns ajándékötlet a barátnődnek, ha idén kicsit felforrósítanád a karácsonyt
Hirdetés