Néhány tucat példány élhet belőle. Szerencsére még mindig.

A Sierra Nevada-i vörös róka, ahogy a nevéből is sejthető, a Sierra Nevada hegylánc magas csúcsain, valamint a Kalifornia és Oregon államban húzódó Cascade-hegység déli térségében él. A világ egyik legritkább emlőse, populációjának méretét néhány tucatra becsülik, maximum negyven egyed élhet a Sonora-hágó, az északi Yosemite és Mono Creek térségében, kevesebb mint tizenöt a Lassen Vulkanikus Nemzeti Parkban és Nemzeti Erdőben és térségében, ahol

a nyári erdő- és bozóttüzek majdnem egymillió hektárnyi területet emésztettek fel.

1980-ban az állatot a veszélyeztetett fajnak nyilvánították Kaliforniában, és idén nyáron szövetségi védelmet is kapott a veszélyeztetett fajokról szóló törvény értelmében.

A rókák számára nem ismeretlen a tűz, jól alkalmazkodnak a szezonális tüzekhez. Képesek elbújni előlük, vagy elhagyni ideiglenesen területüket, ám amikor több tűz egyre gyorsabban és forróbban pusztít és a magaslatokra is felcsap, mint történt az elmúlt években, a szakemberek aggódtak azért, hogy nem lesznek képesek elmenekülni.

2018-tól a kutatók számos egyedet elláttak műholdas követővel, ezeknek a jelzései alapján legalább négy egyedről már megállapították, hogy túlélték a hatalmas pusztítást.

Tule, a túlélő

Az egyedek egyike a Tule nevű nőstény, aki legalább két kölykét gondozta, amikor a nemzeti erdő vadonját az erdőtűz fenyegette. A nyomkövető azt jelezte, hogy Tule északra vándorolt, amikor a tűz elérte élőhelye körzetét, majd visszatért, amikor eloltották a lángokat – mondta Jennifer Carlson, a kaliforniai hal- és vadvédelmi szolgálat környezetkutatója. Szerinte a kölykei is túlélték, különben valószínűleg jóval nagyobb térségre terjedt volna ki a mozgástere.

Három másik társáról is kiderült, hogy életben vannak a nemzeti park mintegy kétharmadát felemésztő tűz után. Az viszont nem biztos, hogy kölykeik életben vannak, a szakemberek még nem tudták megszemlélni a legégett térséget.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: USFWS Pacific Southwest Region/Flickr)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában