Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Általános és szinte közhelyesnek mondható vélemény, hogy ha valami nem működik, nem kell erőltetni. A régi mondás szerint csak a töltött káposzta jó felmelegítve. Talán igaz, de mi van, ha mégsem. Aki hasonló helyzetben van, életének egyik legnehezebb döntése és szakasza előtt áll, pedig lehet, hogy az egész nem is annyira bonyolult, mint amilyennek látszik.

Egy lezárt párkapcsolattal már nem szokás foglalkozni. De mit is jelent az, hogy lezárt? A többség azt mondaná, hogy amikor érzelmileg már nem kötődünk a másikhoz, nem úgy nézünk rá, mint akkor, és nem akarunk már tőle egyáltalán semmit. És mi történik akkor, amikor újra feltűnik az életünkben? Amikor hosszabb idő elteltével először meglátjuk, a szívünk a torkunkban dobog, hebegünk-habogunk, zavarban vagyunk, akkor tényleg lezártuk teljesen? Nem hiszem.

Ahány ember annyi érzelem és gondolat merülhet fel ezen kérdéssel kapcsolatban, egyet viszont biztosan kijelenthetünk, hogy egy szenvedélyes és mély párkapcsolatot nem lehet egy géppel összehasonlítani, hogy ha nem működik valamiért, akkor lecseréljük és újat veszünk helyette, és főleg nem gondolhatunk úgy rá, mint egy töltött káposztára. Az érzelmeink tesznek minket igazán emberré, és az érzelmeink segítségével lehetünk őszintén boldogok, hát akkor tegyünk is érte.

Nincs általános szabály

Még akkor is, ha sok ponton hasonlítanak, nincs két ugyanolyan kapcsolat, két ugyanolyan érzelmi viszony, és két ugyanolyan helyzet. Ezért minden ilyen nehéz eset különbözik egymástól, így nem lehet egy szabályok közé szorított sémát ráhúzni általánosságban az egészre. Az objektív elemzéshez elengedhetetlen tisztában lenni azzal, hogy ki és milyen okból vetett véget a szenvedélyekkel túlfűtött együttlétnek. A legrosszabb ezek közül, amikor nem egy ellaposodott és kihűlt párkapcsolatról beszélünk, hanem hatalmas érzelmeket átélő párok hirtelen felindulásból vagy sértettségből, esetleg az igazi mély érzések tapasztalatlansága vagy ennek következtében fellépő félelmek miatt szakítanak. Azok, akik benne vannak a slamasztikában, sokszor a környezetükből próbálnak pozitív és negatív példákat felsorakoztatni döntésük megerősítése mellé. Pedig akár úgy gondolják, hogy jól döntöttek, mert befejeztek egy kapcsolatot, akár úgy, hogy mégis szeretnék újrakezdeni, annak mindig tisztán saját elhatározásukból kell bekövetkeznie, mert ha nem, később úgyis megbánják, hogy miért is hallgattak másra.

Később látsz csak tisztán

Egy a nagy szerelem kategóriájába sorolt nővel való szakítás után mindenki átgondolja a kapcsolat egészét az örömteli kezdettől a keserves befejezésig. Mivel higgadtan és távolabbról sokkal tisztábban látod a helyzetet, ilyenkor arra figyelj, hogy soha ne a másikat hibáztasd, azért mert így alakultak a dolgok. Mindenhez két ember kell. Ez persze nem azt jelenti, hogy végig azon agyalj, hogy ha akkor nem azt csinálod, nem úgy viselkedsz, nem úgy reagálsz, akkor most nem ebben a helyzetben lennél. Ez a legrosszabb megközelítés. Nem véletlen,  hogy abban a pillanatban, abban a helyzetben így cselekedtél, így döntöttél, mert így láttad vagy érezted helyesnek. Ha folyamatosan a múlton rágódsz, akkor csak azt éred el vele, hogy végül teljesen magadba zárkózol, befordulsz és semmi egyéb nem érdekel majd, mely állapotból nagyon nehezen és hosszú idő elteltével tudsz csak kikecmeregni.

Döntsd el mit szeretnél

Nagyon fontos, sőt a legfontosabb dolog, hogy őszintén és teljes mértékben tisztában legyél azzal, hogy mit is szeretnél, hogy mire vágysz. Amennyiben jelenleg egyedül vagy, esetleg a nagy szakítás után nem működött senkivel sem a párkapcsolat, akkor ne azért akard újra magad mellett látni a volt szerelmedet, mert nincs jelenleg más, akivel boldognak éreznéd magad. Nagyon sok külső tényező lehet rád hatással, ezért mielőtt bármit is tennél, gondolatban lépj hátra egy kicsit és szellőztesd ki a fejed. Majd miután valamelyest lenyugodtál és újra elmélkedni kezdenél, elsősorban arra vigyázz, hogy ne hazudj magadnak, mert később csak még rosszabb lesz, mivel még több hamis érzelmet és képet próbálsz majd valódiként bemagyarázni magadnak.

A legtöbbet az önbecsapással árthatsz, döntened viszont mindig kell. Ha az érzelmeidet csak a jelenlegi hiányérzet és a múltban való merengés hozta a felszínre, akkor felejtsd el gyorsan az egészet. Ha viszont már elfogadod és megérted őt is, hogy miért is mondta azt, hogy miért is viselkedett úgy, hogy miért is veszekedtetek, és közben kívülről látod magadat, látva azokat a dolgokat, amiket talán ma már másképpen csinálnál, de nem azért, mert teljesen feladod az elveidet, hanem mert érettebb és okosabb lettél, akkor talán érdemes új fejezetet kezdeni a kettőtök kapcsolatában.

Nem folytatni kell, hanem újat kezdeni

Bármi is legyen a döntésed – vele vagy nélküle –, utána egy új világnak, egy új szakasznak kell kezdődnie számodra. A sokszor emlegetett tanulási folyamat nagyon fontos mindenki életében. Ám ez egyáltalán nem olyan vidám és könnyű időszak, de a sikeres vizsga letétele után már ez is megszépül. Akár egy új nő kelti fel az érdeklődésedet, akár egy régebbi kapcsolatot próbálsz feléleszteni, nagyon figyelj arra, hogy mind a kettőt ugyanúgy kezeld. Az újjal egyszerűbb lesz a helyzet, hiszen ő még ismeretlen számodra és érzéseidet természetesen nagyban befolyásol az újdonság ereje, amit mindig kellemes bizsergéssel és izgalommal élsz majd át. Ezt próbáld elérni, ha egy régi kapcsolatot szeretnél újrakezdeni. Ne akard ott folytatni ahol abbahagytátok, ez is legyen olyan, mint egy teljesen új kapcsolat. Nem könnyű, de csak úgy lesz működőképes, ha a múltat elfeledve tiszta lappal kezdve mind a ketten más szemmel fogtok egymásra nézni.

Lépj magasabb szintre

Egy nehéz szakítás után a viselkedésed és érzelemvilágod megértése, és az érzéseid őszinte felvállalása nagyban hozzásegít, hogy az élet eme rögös és buktatókkal teli területén tapasztaltabb legyél az átlagnál. Egy benned dúló érzelmi vihar megélése nem feltétlenül rossz dolog, ha a fejlődésed részeként fogod fel. Figyelj érzéseidre, gondolataidra, és ismerd meg jobban önmagadat. A felismerés sikerének végeredménye az lesz, hogy akárhogy is döntesz, vagy új szerelemet keresel, vagy a régit szeretnéd új köntösben elkezdeni, érettebben és tisztábban látva magasabb szinten fogod kezelni az érzelmeidet.

Egy kapcsolat sosem könnyű, főleg, amikor valamiért nem működik úgy, ahogy szeretnéd, pláne, ha még szerelmes is vagy. Talán időt kell adni a másiknak, talán neked van szükséged időre. A közhelyes és szokásos tanácsot már ismered, miszerint tiszta fejjel kell ezekben a helyzetekben döntened, és csakis az eszedre kell hallgatnod, nem pedig a szívedre. Viszont az agyalás, a sok gondolkozás és a túlzott tudatossággal eldöntött dolgok megölik a tiszta érzelmeket és az őszinte szeretetet. Ezért azon kívül, hogy tudatosan végiggondolod a helyzetedet, mindig figyelj és kövesd, amit a szíved súg neked. Soha ne félj és nézz bátran a jövőbe, hiszen csak így találhatod meg a vágyaidban remélt igazi boldogságot valaki mellett.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.