Egyre durvább a vaddisznóbűnőzés a városban.

Évek óta garázdálkodnak a vaddisznók Rómában. Legutóbb egy nő arról számolt be, hogy vasárnap éjjel egy vaddisznó a földre lökte, és a „fejére mászott”. Az eset arra késztette Balduina és hat másik negyed lakóit, hogy este fél kilenctől kijárási tilalmat javasoljanak.

„A környéken élők közösségi médiában folytatott beszélgetéseiben, különösen a kutyások csoportjaiban azt tanácsolják, ne menjünk az utcára este fél kilenc után”

– mondta a La Repubblica napilapnak Gianluca Sabino balduinai lakos. Franco Quaranta, Aurelio negyed egy aktivistacsoportjának elnöke a kijárási tilalmat a lakosok egyfajta önvédelmének nevezte, mivel a rendőrségnek még nem sikerült hatásos eszközöket bevetnie. Giovanni Mantovani, egy másik aktivistacsoport vezetője szerint

„ezek az állatok egyre közelebb kerülnek az emberekhez, és nemcsak éjjel, hanem a nap bármely órájában sétálnak az utcákon”.

- mondta el, aki helyi aktivista csoportot vezet a Monte Mario negyedben.

A már említett áldozatot, Marta Santangelo pszichoterapeutát egy szemetes mellett érte támadás, miközben kutyát sétáltatott. „Valamivel éjjel 11 előtt történt. Egy zacskó szemetet vittem le a kukához, amikor vadmalacokat vettem észre. Az anyakoca engem nézett. Megértettem, hogy megijedhetett, ezért felkaptam a kutyámat és futásnak eredtem.” Az anyakoca azonban utolérte, rátámadt, a nő pedig elesett. „A fejem tetején volt. Sikítottam, a kutyám igyekezett védeni az életemet. Közel volt a hét kismalac, de ők nem támadtak.”

Egy motoros végül felvette és kórházba vitte a nőt, ahol ellátták a kisebb arc- és térdsérüléseit. Válaszul

a római rendőrség vaddisznóellenes intézkedéseket jelentett be,

többek közt az erdős részek azon területeinek elkerítését, ahol a vaddisznók bejuthatnak a városba, ezenkívül a hulladék begyűjtését, különösen az állatok városba jutásának főbb útvonalai közelében elhelyezett szemetesek ürítését.

Massimo Vetturi, a LAV állatvédő szervezet egyik igazgatója szerint a vaddisznók csak akkor támadnak emberre, ha malacaikat vagy táplálékforrásukat veszélyben érzik. „Ha túlságosan megpakolt kuka közelében áll egy vaddisznó, és embert vesz észre, akkor úgy fog cselekedni, hogy megvédje az élelemforrást. A valódi probléma Rómában az, hogy eddig nem kezelték a problémát” – magyarázta.

(Forrás: The Guardian, MTI. A kép illusztráció, nem a római garázdákat ábrázol.)

Ez is érdekelhet:

Négy héderező malacot talált a Balatonnál a rendőrdrón

Most nem szabálytalan autósok, hanem vaddisznók megfigyelésére vetettek be drónt a rendőrök.

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában