Varró Zoltán belsőépítész, designer tervezheti újra Kolumbia első luxushotele, a Sofitel Legend Santa Clara történelmi épületének belső világát Cartagenában. Az 1621-ben alapított Szent Klára Kolostor a város legrégebbi, koloniális stílusú épülete. Az évszázadok során számtalan történelmi kincs halmozódott fel a kolostorban: kripták, kutak, gyóntatófülkék, festmények, ajtók, rejtett ablakok és kerámiatárgyak. Az épületegyüttest, melyhez egy 19. századi kórházépület is tartozik, a 90-es években alakították át luxushotellé, jelenleg a világ második legnagyobb szállodaláncához tartozik, és a legjobb szálláshelyek között tartják számon.

Varró Zoltán nemzetközileg is jegyzett belsőépítész, aki Európai és Ázsia után újabb kontinensen hagyja ott a kézjegyét. Túl van már több műemléki épületfelújításon, ilyen lesz a kolumbiai Santa Clara hotel is, ami Cartagena történetében meghatározó vonatkozási pont, kiemelt kulturális jelentőséggel, ezért a helyiek és a turisták egyaránt nagy számban látogatják.

Varró Zoltánt először csak a szobák felújítására kérték fel, a tervek láttán azonban a teljes épületegyüttes közösségi tereinek megújításával is megbízták.
A szálloda szobáit és lakosztályait a tervező háromféle téma szerint alakította ki. Az egyik szobatípust a trópusi táj inspirálta
A másik szobatípust a magas belmagasságú manzárd részben alakították ki, és a Cartagenára jellemző kortárs képzőművészeti élet ihlette, melyben a művészek vászonként használják a város régi falait

A funkcionálisan sokrétű épületegyüttesben a vendégeket egy, a többszáz éves, eredetileg más rendeltetésű épület adottságaiból adódóan szerényebb méretű, de annál elegánsabb recepciós tér várja majd, amelyből elkülönül egy VIP fogadótér is.

Innen léphetünk tovább a szálloda magjába, a kerengővel körbevett belső udvarra; a tér atmoszféráját leginkább az oázis hatású kert, és a középpontjában álló kút határozza meg.

Ehhez egy történelmi ihletésű, kovácsoltvasból készült, nyugatias kialakítású, boltíves pergola kerül, amely még jobban hangsúlyozza a centralitást. A kút felett vasból és üvegből készült csillaglámpások lebegnek majd, amelyek Közép-Amerikában igen népszerű motívumot jelenítenek meg. A tervező számára ugyanis kiemelten fontos volt, hogy a felhasznált dizájnelemek és motívumkincsek reflektáljanak a helyi kultúrára.

Az udvar felé fordított kanapékról kellemes kilátás nyílik a csodálatos belső kertre, közepén a kúttal
A szállodában több tematikus étterem és bár is várja a vendégeket. A kerengőről nyíló Jardin étterem teraszát franciás bisztró hangulat jellemzi

A fine dining étteremhez tervezett belső tér méltó a konyha színvonalához, egyben elmeséli a benne rejlő történeteket: a vendégek megismerhetik a tér múltját és korabeli működését, azt, hogy valaha ez volt az apácák étkezője.

Odavezetik a vendégeket a régi, hatalmas kőtömbből kifaragott kézmosóhoz, ahol egyfajta rituális megtisztuláson eshetnek át, illatos vizet, parfümöt permeteznek a kezükre, felidézve az apácák szokásait.

A spiritualitást fokozza egy nagy tükörfal, mely megidézi a kolostori étkezések hosszú asztalát, és az asztalon lángoló gyertyákat. Beavatják a vendégeket az arany és zöldes színekben pompázó, antikolt fal történetébe is, amely mai, különleges hatású megjelenését annak köszönheti, hogy a festékanyag feltételezhetően reakcióba lépett a korabeli falazóanyag réztartalmával. A fal mintázatából tervezett Varró Zoltán az étterem padlóján, szőnyegén és az étkészleteken visszaköszönő dizájnelemeket.

Az étterem
A Jardin étterem belső terének rendkívüli belmagassága elegáns atmoszférát kölcsönöz

A szálloda második, újabb kiépítésű, teljesen zárt udvara már korábban is medencetérként működött, amelynek útvonalait kellett újratervezni, ehhez szintén a dizájnelemek nyújtottak segítséget. A trópusi hangulatú térben posztamensekkel, virágkompozíciókkal kijelölt útvonalak választják el a különböző funkciókat. A medencetér végében helyezkedik el a többszintes, kétoldalú, tipikusan barokk elrendezésű főlépcső, ami szicíliai mozaikburkolatot kapott. A mozaik témája a Karib térséghez kötődő motívumokra, főként az őserdő világára épít. Innen vízesés zúdul alá, amely pálmákkal, dús növényzettel van körbevéve, igazi oázishangulatot árasztva, különleges élményt nyújtva.

A trópusi hangulatú térben posztamensekkel, virágkompozíciókkal kijelölt útvonalak választják el a különböző funkciókat

A városban készülő világhírű Dictador rum számára a világon egyedülálló signature bárként szolgál majd a tetőterasz, amelynek könnyeden mozgatható pavilonszerkezete hol zártságot, hol nyitottságot nyújt, a vendégek élvezhetik a tengerparti csillagos ég varázsát.

A bárpult kuriózumát a mögötte elhelyezett, nyitott trezor adja, amelyben a különböző rumosüvegeket helyezik el és azok kapnak pontos megvilágítást. A trezor azért is szimbolikus jelentőségű, mert a cartagenai rum márka egyes variánsai a világ legértékesebb palackjai közé tartoznak, melyet városonként olykor csak egy-egy üveggel értékesítenek.

A bárpult kuriózumát a mögötte elhelyezett, nyitott trezor adja, amelyben a különböző rumosüvegeket helyezik el és azok kapnak pontos megvilágítást

A kolostorépületnek már évszázadokkal ezelőtt is a szálláshely volt az egyik funkciója. Gyakori volt, hogy a városban megözvegyült jómódú asszonyok beköltöztek az épületbe, ezzel kerülve ki a rossznyelveket. Lakrészeik sokkal kényelmesebb körülményeket biztosítottak, mint az apácák szobái. Ez a régi történet inspirálta Varró Zoltánt abban, hogy a kolostor belső udvarára, a kerengőre néző néhány lakosztályt terasszal egészítse ki, luxus lakrészeket létrehozva így.

A szálloda szobáit és lakosztályait a tervező háromféle téma szerint alakította ki. Az egyik szobatípust a meghatóan szép koloniális város inspirálta, a második típust a trópusi táj, a harmadikat, melyeket a magas belmagasságú manzárd részben alakítottak ki, a Cartagenára jellemző kortárs képzőművészeti élet ihlette, melyben a művészek vászonként használják a város régi falait.

Lépcsősor vezet a függőkertben kialakított Oasis Bárhoz, amelyről feltárulkozik a fantasztikus tengeri panoráma, a telepített pálmaliget pedig a napfény elől is kellemes árnyékot nyújt

A Sofitel Santa Clara Hotel felújítása Varró Zoltán tervei alapján várhatóan 2024-ben kezdődik el, a munkálatok közben a szálloda végig üzemelni fog.

(Forrás: Közlemény, látványtervek: VarroDesign)

Ez is érdekelhet:

A dolce vita szülőhelyén tervez különleges szállót Varró Zoltán és csapata

A VarroDesignt kérték fel a Comói-tónál, Brunatéban található szecessziós műemlékszálloda teljes felújítására, az épület koncepciójának és működésének újragondolására.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Boldog születésnapot kívánunk ennek a lánynak

Munkahelyi stressz – Nissan Townstar EV-teszt

További cikkeink a témában