Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Soha életünkben nem láttunk még ilyen alapos matracfelmérést, főleg nem szex szempontból. Mutatjuk, melyik ágyon szeret a magyar leginkább kamatyolni és mik az abszolút spam-be való matractípusok.

A matracpedia neve elsőre lehetne elég fennhéjázó is, ahogy a wikipédiára utal, azonban ennek a szex-matrac kapcsolatú felmérésnek az alapossága már önmagában teljesen indokolja a nevet. Szóval a matracpédiások 1011 magyart kérdeztek meg matracaikról és szexélményeikről, azaz mit szeretnek és mit utálnak egyes fekhelyeken, már ami a szexet illeti. Felesleges kutatás? Szerintünk nem, főleg ha épp új bútort vásárolnál és nem akarod az IKEA közepén kipróbálni, fáj-e a rugó vagy nyikorog-e a keret. Szóval íme az eredmény:

És itt van bővebben is, mit gondoltak a felmérésben résztvevők az egyes fekhelyekről.

Kanapé

Az abszolút vesztes. Messze a legkevesebb pontot kapta az összes típus közül.

A többség utálta, mert hangosnak találták – nyikorog –, kevés rajta a hely, az illesztéseknél kellemetlenül nyom, adott esetben zavaróak a szintkülönbségek, valamint nehéz tisztítani.

Jellemzőek voltak még a hasonló vélemények: „Ami jó is benne az a rossz. Hogy kihúzható, így emiatt sokszor van, hogy a két fekhely közé kerül a láb, vagy valaki – többnyire én és nekem kényelmetlen.” Alig akadt, aki meglátta a benne rejlő lehetőségeket, ők általában a variálhatóságot emelték ki.

Bonell rugós matracok

A legtöbb negatív vélemény a nyikorgással volt kapcsolatos, de sokakat zavart, hogy a rugókat egy idő után ki lehet érezni a matracból. A véleményezők többsége nem szerette a „nyikorgó rugókat, meg azt, hogy néha szúr a rugó.” és hogy „hangosak a rugók, plusz néha kellemetlenül nyomnak.”

Mások ennél azért elégedettebbek voltak, ők azt emelték ki, hogy a rugózásnak köszönhetően könnyebb dolguk van szex közben: “Szerintem előny, hogy rugózik,kifejezetten sokat tud dobni az együttléten. Segíti a mozgást.”

Zsákrugós matracok

Érdekes, hogy míg a bonell rugós matracoknál kézzelfoghatóvá tudták tenni a kitöltők, hogy miért szeretik – vagy éppen nem szeretik – a zsákrugós matracoknál nincs így. Mind negatív, mind pozitív irányban említik például, hogy a matrac túl lágy, ahogyan azt is, hogy csendes – vagy éppen hangos.

A következő vélemény foglalhatja össze legjobban, hogy mit nem kedvelnek benne az emberek: „Semmi alátámasztást nem ad, dupla akkora erőkifejtés kell ahhoz hogy működjön a 'dolog'."

Kókuszmatracok

Meglepően jó helyezést értek el a kókuszból készült matracok – alig maradtak le a dobogóról.

Népszerűségüket leginkább annak köszönhetik, hogy kemények, így szex közben megfelelő alátámasztást adnak. Keménységük mellett azonban többen nehezményezték, hogy igazából nem vesznek részt a játékban, hiszen „egy kis rugózás hiányzik belőle”.

Habmatracok

Nehéz kategória ez, hiszen annyi féle hab van a piacon, hogy nehezen lehet őket egy kalap alá venni.

A legtöbben azt emelik ki pozitívumként, amit valószínűleg egy régebbi rugós matracon már megtapasztaltak. „Nem nyekereg alattunk, nem ébresztünk fel másokat a házban.” vagy „hogyha elfekszem/térdelek, nem nyom, mert nincs benne rugó, nem olyan puha, hogy elveszítsem az egyensúlyomat.”

Míg a negatívumok között legtöbbször olyan dolgok szerepelnek, amelyek nem feltétlenül a matrac hibái – illetve nem egy jó minőségű matrac hibái, például: „két külön matracunk van, ez nem a legjobb”, „ha vékony a matrac és emiatt recseg az ágyrács.”

Memóriahabos matrac

Az ezüstérmes. A pozitívumok között többnyire azokkal találkozhatunk, amelyet már a habmatracoknál is említettünk – nem nyikorog, nem nyom ésatöbbi. Bár az eredményei jók lettek, a negatívumok között több visszatérő is akadt, például: „Könnyen besüpped.”, „süpped és rugalmatlan”, „kicsit korlátozottabb mozgás szempontjából”, „túlzottan besüpped ott, ahol kis felületen kap nagyobb súlyt.”, „a memóriája miatt rugalmatlan, amitől fárasztóbb."

Latex matracok

„Kényelmes, jó tartása van, csendes, nem nyom sehol sem.” Így foglalta össze egy válaszadó, hogy miért szereti latex matracát.

Nem véletlenül végzett az első helyen a latex, hiszen anyaga rugalmas, hangja nincs, alátámasztása pedig megfelelő.

Visszatérő problémák

Két olyan problémát jelöltek meg a kérdőív során a válaszadók, amely szinte minden típusú matracnál visszaköszönt. Az egyik a matracok tisztítása, a másik pedig a két matrac közötti rés volt (utóbbival nem nagyon lehet mit kezdeni).

Bár nagyon sokan jelölték meg problémának, hogy nehéz tisztítani a matracot, mégis csak a válaszadók 47 százaléka használ matracvédőt. Pedig egy normális matracvédővel könnyen távol tudjuk tartani matracunktól a különböző testnedveket – ezek általában 60, de akár 95 fokon is moshatók.

Emellett természetesen a ma kapható matracok nagy részének levehető és mosható a huzata, így ezzel sincsen gond.  A koszolódás egyedül a kanapéknál jelenthet gondot, arra ugyanis nehéz tökéletesen passzoló védőt találni, a huzatuk pedig általában nem mosható.

A szakértőkkel együtt

Szóval ha szexhez keresel jó matracot, akkor ez az egy táblázat elég lesz a jövőben, ebben a matracpediás kollégák is pontozták a véleményezőkkel együtt, hogy szerintük melyek a legjobbak szex szempontjából. Ím.

Még részletesebben pedig megtalálhatod a kutatást és kérdést is írhatsz nekik itt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.