Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amikor valaki videojátékokkal játszik, azt gyakran időpocsékolásnak tekintjük, ami rossz esetben agresszivitást is szülhet a fiatalokban. De vajon tényleg ilyen szörnyű a helyzet? Egy friss felmérés szerint bőven akad pozitív hozadéka is a kockulásnak.

Kiderült ugyanis a nyilvánvaló, vagyis hogy a videojátékok remekül ki tudják kapcsolni az embert, ezáltal segíthetnek a stressz levezetésében. A kutatók 1000 rendszeresen játszó fiatalt (18 és 30 közöttieket) kérdeztek meg a témában, konkrétan arról, hogy miért is szoktak videojátékokkal játszani.

Emellett

  • 47 százalékuk gondolja úgy, hogy az élet más területére is pozitívan kihat a játék
  • 42 százalékuk igazán boldognak érzi magát, ha jól teljesít egy játékban
  • 27 százalékuk mondta azt, hogy a játék segíti az aggodalmak feldolgozását
  • 37 százalék szerint a magabiztosságot is növeli
  • 38 százalékuk számolt be arról, hogy javult a játéktól a koordinációja és fejlődtek a reflexeik.

Ráadásul játszani nem pusztán egyedül lehet, hanem akár egy közösségben is. Ötből három gamer vallotta azt, hogy kimondottan azért szokott játszani, hogy csatlakozzon a barátaihoz, vagy legalább a virtuális klánjához. A játékosok 60 százaléka kulcsfontosságúnak érzi ezt a fajta aktivitást a szociális élete szempontjából, sokan új barátokat is szereztek ezáltal.

A kutatók szerint mindezek miatt az ember szociális készségei is fejlődhetnek, ráadásul a kedve is javulhat a már fentebb felsorolt előnyök mellett. Összességében tehát bőven lehet pozitív hozadéka a kockulásnak, egy korábbi tanulmány szerint a munkahelyen is segíthet levezetni a felgyülemlett stresszt.

A hangsúlyt itt is a mértékletességre kell fektetni, az ugyanis már biztosan nem tesz jót, ha valaki egész nap a gép előtt ül. Erről már írtunk is korábban:

(via) (fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.