Kolostornak épült, majd fényűző nemesi birtok lett a Comói-tó partján ez a páratlan panorámájú villa, amely az utolsó huszadik századi kalandor tulajdonosa lenyűgöző gyűjteményét rejti.

A Comói-tó partján számtalan fantasztikus villa sorakozik, és közülük is kiemelkedik a Villa del Balbianello, amely eredetileg kolostornak épült a 13. században. A ferences szerzetesek a 16. századig éltek itt, erre emlékeztet a kéttornyos homlokzat, a kolostortemplom két harangtornyának maradványa. A birtok első tulajdonosa Angelo Maria Durini bíboros volt, aki miután nem tudta megvásárolni a közeli Isola Comacinát, megszerezte magának a kolostort.

A bíboros 1787-ben a kolostor épületét elegáns villává alakította, és amikor 1797-ben meghalt, a rezidenciája már

két egymással összekötött épületből és egy loggiából áll, amely a mai könyvtár és zeneterem között húzódik.

A villát Durini unokaöccse, Luigi Porro Lambertenghi örökölte, és a köztársaság pártján állók találkozóhelye lett, majd mikor az olasz hazafi önkéntes száműzetésbe vonult, a rezidenciát eladta barátjának, Giuseppe Arconati Visconti politikusnak.

A Visconti család hanyatlása a villa több mint három évtizedes elhanyagolásához vezetett, majd a története a huszadik század elején vett új fordulatot, amikor 1919-ben Butler Ames amerikai politikus és üzletember vásárolta meg, és restauráltatta az értékes berendezést. A halála után a milánói

Guido Monzino lett a tulajdonosa, aki nemcsak üzletember, hanem alpinista, felfedező és műgyűjtő is volt,

többek közt a Mount Everestet meghódító első olasz expedíciót vezette 1973-ban.

Guido Monzino gróf igazi kalandor volt, 1988-ban bekövetkezett haláláig lakott a villában
Highlife '83-ban: Monzino és társasága a villa teraszán

Monzino a villa külsejét változatlanul hagyta, de a belső tereket teljesen átrendezte az expedíciói során szerzett műtárgyakkal, antik bútorokkal és emléktárgyakkal. 1978-ban, miután a Vörös Brigád meggyilkolta Aldo Morót,

Monzino is aggódni kezdett a biztonsága miatt, és rejtett átjárók egész rendszerét építette be,

összekötve a villa egyes részeit. 1988-ban betegségben halt meg, a végakarata szerint a villa egy alapítványhoz került, amely a mai napig gondozza.

A lombardiai Lenno mellett található villa látogatható, a több mint négyezer kötetes könyvtára főleg földrajzi témájú könyveket és útleírásokat tartalmaz, a terjedelmes térképgyűjteménnyel együtt

az egyik legteljesebb és legértékesebb tárlatnak számít, amely a hegymászással és a sarki expedíciókkal foglalkozik.

Monzino gyűjteményéből kiállítanak még többek közt azték és maja tárgyakat, kínai porcelánokat és velencei festett üvegeket is.

Nem csodáljuk, hogy az alapítvány mintegy ötven ingatlanja közül a Villa del Balbianello a leglátogatottabb, 2019-ben 135 ezer ember fordult meg itt, kedvelt esküvőhelyszín. A kertet 11 euróért, a villát 22 euróért lehet meglátogatni, és a páratlan panorámája a filmkészítőket is megihlette: a villa csodás teraszos parkjában forgatták a Star Wars – A klónok támadása, valamint a Casino Royale című James Bond-film egyik jelenetét.

(Képek: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

A Comói-tó fölött uralja a tájat ez a mesés villa

Imádjuk a kilátást a medencéből!

És ezt olvastad már?
Hiánypótló könyv a digitális dizájnról