Édeske és Napsugár tizenkét évet töltött Edinburgh-ben.

Hazaindult Kínába hétfőn Edinburghból Csengtuba az a két óriáspanda, akit a skót főváros állatkertje kapott kölcsön Pekingtől a faj gyarapítása, valamint a skót-kínai diplomáciai és üzleti kapcsolatok erősítése jegyében. Tian Tian (Édeske) és Jang Kuang (Napsugár) ötévi előkészítő tárgyalássorozat után tizenkét éve, 2011. december 4-én érkezett repülőgéppel Skóciába.

A pandakölcsönzés diplomáciai jelentőségét mutatja, hogy annak idején a két óriáspanda fogadására megjelent a repülőtéren Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes, későbbi kormányfő, Michael Moore, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere, George Grubb edinburgh-i polgármester, valamint Kína londoni ügyvivője. Edinburgh állatkertjében a két óriáspanda számára 250 ezer font (több mint 110 millió forint) költséggel külön pandaházat alakítottak ki. A pandák a korabeli tervek szerint legalább tíz évet töltöttek volna Edinburghban, de ezt a koronavírus-járvány miatt kiesett látogatási idő pótlására meghosszabbították.

Tian Tiannak skóciai érkezése előtt voltak már ikerkölykei és Jang Kuang is nemzett már utódokat, ám közös utódaik akkor még nem voltak – és a skót szakértők bánatára,

számos kísérlet ellenére a pandapár a Skóciában eltöltött több mint egy évtized alatt sem gyarapodott, pedig nyolc alkalommal mesterséges megtermékenyítéssel is próbálkoztak.

A brit–kínai pandadiplomácia 1974-ben kezdődött, amikor a kínai kormány ugyancsak két pandát adományozott Nagy-Britanniának Edward Heath akkori brit miniszterelnök pekingi látogatása alkalmából. Csing Csing és Csea Csea a londoni állatkertbe került, és óriási népszerűségnek örvendett a látogatók körében, ám nekik sem született utóduk.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Húsz éve a bécsi állatkert sztárjai az óriáspandák

A pandák Bécsben is népszerűek, ráadásul kölykökkel is hozzájárultak a veszélyeztetett faj fenntartásához, a Schönbrunni Állatkert pedig a fennmaradást segítő rezervátumok létrehozását is támogatja.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában