Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Nyilvánvalóan mindenkinek más egy kicsit az ízlése, egyes csajoknak Dwayne Johnson az ideális pasi, míg más nőknek Vilmos herceg jön be. Egy azonban biztos. Hiába vagyunk mindannyian egyediek, egy friss kutatás szerint mások preferenciái jelentősen befolyásolnak minket.

Ez az állítás persze a férfiakra is igaz, de a nőkre különösen. Legalábbis erre enged következtetni a University of St Andrews tanulmányának eredménye, amelyből kiderült, hogy

A kísérletben résztvevő nőknek férfiak arcképeit, illetve absztrakt műalkotásokat kellett értékelniük egy százas skálán. Ennek végeztével megmutatták nekik az eredményeket, majd újragondolhatták az adott pontszámaikat. Meglepő vagy sem, a nők hajlamosak voltak felfelé módosítani az értékeket, ha kiderült, hogy más résztvevők magasabb pontokat adtak az adott férfi arcképére.

Hasonló jelenség egyébként az állatvilágban is megfigyelhető. A madaraknál és egyes halaknál is megjelenik ez a fajta "társkeresési másolás", ami segíti a nőnemű egyedeket a legjobb génállománnyal rendelkező hímek kiválasztásában, tehát evolúciós előnyökkel jár. Az emberek esetében ez a feltevés azt sugallja, hogy a nők azért vonzódnak a foglalt férfiakhoz, mert azok valószínűleg kedvesek és hűségesek, illetve jó társak. Ugyanakkor viszont az absztrakt műalkotásokkal is ugyanez volt a helyzet, szóval a jelek szerint ennek nem is a partnerválasztáshoz van köze, hanem inkább egy általános befolyásolási hatásról, amit mások véleménye vált ki az emberekből.

Érdekesség, hogy a véleményt megformáló nő külseje is fontos, magyarul nem mindegy, hogy ki találja vonzónak az adott férfit. Nagyon nem. Ez ráadásul fordítva is igaz, tehát egy kevésbé vonzó nő oldalán lévő férfit kevésbé találnak vonzónak más csajok. Ezek alapján nincs mese, ha jócskán növelni akarod a vonzerőd, egy igazi bombázó oldalán kéne megjelenned.

Zárásképpen azt is meg kell említenünk, hogy mindezek nem jelentik azt, hogy a gyengébbik nem képviselői előszeretettel nyomulnak rá a foglalt férfiakra. Egy másik tanulmány szerint habár azok a férfiak tűnhetnek számukra vonzónak, akiknek van barátnője, egyrészt ez nem jelenti azt, hogy tesznek is valamit az ügy érdekében, másrészt pedig kevésbé találják már vonzónak azokat a férfiakat, akik valóban szerelmesek, vagy házasságban élnek. Valójában, ha egy nő mégis úgy dönt, hogy rámozdul egy házas férfira, az már komolyabb gondokat sejtet a háttérben, valószínűleg az illető igencsak elégedetlen az életével, vagy a saját kapcsolatával.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.