Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha tartjuk magunkat a párizsi egyezményhez, akkor is elveszítünk tíz állat- és növényfajából kevesebb mint kettőt.

Az Arizonai Egyetem kutatói tanulmányukban a fajok mozgására vonatkozó és a jövőbeli klímát érintő különböző előrejelzések információt kombinálva becsléseket végeztek a klímaváltozás hatására 2070-re bekövetkező globális fajkipusztulásról, majd arra jutottak, hogy

Ennek megállapításához az Arizonai Egyetem ökológiai és evolúcióbiológiai részlegének kutatója, név szerint Cristian Román-Palacios és John J. Wiens a közelmúlt eseményeit figyelte meg.

A szakértők lokális, már megtörtént fajkihalásokat vizsgáltak meg a növény- és állatvilágra vonatkozó ismételt tanulmányok alapján. A világ 538 fajára és 581 helyszínére vonatkozó adatokat elemeztek, és olyan állat- és növényfajokra koncentráltak, amelyeket újra és újra megvizsgáltak, legalább 10 éves időközönként. Arra jutottak, hogy

A vizsgálat során megállapították, hogy a kulcsfaktor az éves maximum hőmérséklet – a nyári napok legforróbb hőmérséklete –, mely meghatározhatja, hogy egy populáció kihal-e vagy sem.

 

Meglepő módon a kutatók megfigyelései szerint az éves átlaghőmérsékletek kisebb változásokat mutattak azokon a területeken, ahol tapasztaltak helyi fajkihalást, holott az átlaghőmérséklet emelkedését széles körben használják a klímaváltozás jelzőértékeként. Wiens szerint ez azt jelenti, hogy

„meglehetősen félrevezető az éves átlaghőmérsékletek változásai alapján következtetéseket levonni a klímaváltozás miatti fajkihalásokra”.

A tanulmány szerzői arra jutottak a korábbi elvándorlási megfigyelések alapján, hogy

Sok faj képes tolerálni a maximális hőmérséklet emelkedését, de csak egy bizonyos pontig

Az eredmények szerint a fajok mintegy 50%-a lokálisan kihal, ha élőhelyének maximum hőmérséklete több mint 0,5 Celsius-fokkal emelkedik, több mint 2,9 Celsius-fokos emelkedésnél pedig 95%-uk hal ki.

A tudósok szerint a fajkihalás mértéke 2-4-szer nagyobb lehet a trópusokon, mint a mérsékelt övi régiókban, Román-Palacios szerint „nagy probléma, mivel az állat- és növényfajok többsége a trópusokon él”.

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.