Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Valószínűleg a kereskedelmi hajók legénysége a felelős.

Csaknem 75 százalékban Ázsiából, döntően Kínából származnak azok a műanyagpalackok, amelyeket az Atlanti-óceán déli részén fekvő Inaccessible Island területén találtak dél-afrikai és kanadai kutatók.

ám ez az adat csupán a szárazföldi forrásokat takarja. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint a szakemberek mostanáig úgy vélték, a tengerekben lévő hulladék döntő része a szárazföldről származik, ám a most publikált bizonyítékok másra utalnak.

"Amikor tavaly a szigeten jártunk, megdöbbenve tapasztaltuk, milyen nagy mennyiségű palack halmozódott fel" – tájékoztatott Peter Ryan, a Fokvárosi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. A világörökségi helyszínek közé tartozó szigeten végzett vizsgálataik során a kutatók 3515 darab hulladékot elemeztek 2009-ben, és 8084-et 2018-ban. Megállapították, hogy a PET-palack a leggyakoribb hulladék a szigeten, és ezeknek a száma nő a leggyorsabban:

A szigeten talált legrégebbi tárolóedény egy 1971-ben gyártott, nagysűrűségű polietilénből készült palack volt, amelyet 2018-ban találtak. A palackok többsége ugyanakkor két évvel azelőtt készült, hogy partra sodródott a szigeten. "Rajtuk van a dátum, a gyártó jele, és ha az ember tisztában van a különböző gyártókkal, akkor azt is meg tudja állapítani, hogy honnan származnak a palackok" – mondta Ryan.

A palackok döntően Ázsiából, elsősorban Kínából származnak, és viszonylag újak, ezért nem kerülhettek a globális óceáni áramlatokkal a szigetre, vagyis nagy eséllyel a területen áthaladó hajókról dobhatták őket a vízbe.

"Az első gondolatom az volt, hogy halászhajóflották állhatnak a háttérben – árulta el a kutató, megjegyezve, hogy a palackok kínai eredete miatt ez az elmélet megdőlni látszik, mivel az Atlanti-óceán déli részén a tajvani és japán halászflották dominálnak. – Úgy vélem, elég meggyőzőek a bizonyítékok arról, hogy a hulladék kereskedőhajókról származik". A fedélzetről való szemetelést egyébként nemzetközi megállapodások tiltják – úgy látszik, ennek nincs túl sok visszatartó ereje.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: BBC/MTI. A kép illusztráció.)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.