Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Arktisz sötét, naptalan telének hőhulláma – mely hózáporokat okozott Európában – lehet, hogy egyszeri különlegesség volt, ám a tudósok amiatt aggódnak, hogy a globális felmelegedés károsítja a sarki örvényt, a kiterjedt viharrendszert, amely valamikor izolálta a fagyos északot.

Az Északi-sarkot márciusig nem éri napsütés, azonban februárban a meleg légáramlat a hónap sok évtizedes átlagánál 35 Celsius-fokkal is magasabbra hevítette a levegőt Szibériában – a helyzet annyira bizarr, hogy Grönlandon idén eddig 61 óra telt el fagypont fölött, és olykor melegebb van, mint Londonban vagy Zürichben. Az Északi-sarkvidék mindig vészcsengőnek számított az éghajlatváltozásban, mert itt felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai. És most úgy tűnik, van baj, nem kicsi.

– magyarázta Michael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem földtudományi központjának igazgatója.

Grönland fővárosa, Nuuk

„A kiugró hőmérsékleti értékek normális időjárási jelenségnek számítanak, az utóbbi azonban nagyon sokáig tartott és nagyon meleg volt” – mondta Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet szakembere. Az elmúlt 50 évben nem tapasztalt jelenség okait most vizsgálják, elsősorban azt, hogy a meggyengült sarki örvény lehet-e a háttérben.

ami egyre kisebb, mert a sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a Föld bármely más területe. Míg az átlagos melegedés 1 fokos, az Északi-sarkvidéken majdnem 3 fokos, ami a jégtömegek olvadásával jár.

A jelenség mögött a sarki örvény gyengülése állhat

A NASA adatai szerint az északi jég most évtizedenként 13,2 százalékkal csökken, ami egyre nagyobb nyílt vízfelületet és magasabb hőmérsékletet eredményez. A sarki örvény gyengülése miatt egyes tudósok elmélete szerint a melegebb sarkkör, hidegebb kontinensek időszaka következik, amit ugyan sokan vitatnak, jelenleg mégis ez tapasztalható Európában.

Az Északi-sarkot természetesen nem csak a klímaváltozás fenyegeti:

(forrás: The Guardian, BBC, MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.