Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A csapból is folyó médiahisztit tegnap mintegy grátiszként egy egyébként pofás Robbie Williams-koncert is kísérte.

Robbie Williams majdnem lemondta Sziget-koncertjét. Robbie Williams azt hitte, Bukarestben van. Hát persze. Akkor gondolkodjunk picit. Robbie Williamsnek, a köztudottan háklis, hisztis, egyébként iszonyatosan profi szórakoztatóipari munkásnak vannak hibái. Nem kevés. Nem szereti például az embereket, ami elég hátrányos lehet a munkájára nézve. Mert hát ott a színpad előtt bizony emberek vannak, elég sokan, tegnap is simán voltak kb. 75.000-en, de hát ki számolja.

Robbie Williams nem szeret magáról mindenféle fotókat látni. Hát van ilyen. Lehet ezt tiszteletben tartani, lehet ezen hőbörögni, szerintem viszonylag vállalható a kérés. Mint ahogy az is teljesen vállalható, hogy az RTL kimegy forgatni a Liszt Ferencre, mert hát az RTL már csak olyan, tévéből van, és a tévék már csak úgy forgatnak a nagyvilágban kisfilmeket, és minden bizonnyal elhangzott az a műfenyegetés, hogy akkor nem lesz koncert. Nyilván kamuból mondták. Tiszta sor. A világ tovább haladt, a koncertet is megtartották. A dolgok már csak így mennek.

De az, hogy Robbie Williams azt hitte, Bukarestbe jön, mert kirakott egy bukaresti koncertrészletet, és ő ezért a világ legnagyobb segglyuka, az bizony a világ legnagyobb hülyesége. Először is: aki azt hiszi, hogy maga az isteni Robbie Williams kezeli az ő saját hivatalos Facebook-profilját, az finoman fogalmazva is téved. Profi gépezet áll mögötte, és minden bizonnyal egy lelkes Facebook-munkásember írogatja helyette a posztokat. A dolgok már csak így mennek.

Másodszor: Robbie most zajló turnéjáról alig akadnak profi felvételek, ami felkerül, azt azonnal tiltja a kiadó, de ha valaki vette a fáradságot, és egy picit is utánanézett, az tudja, hogy NINCS MÁS HIVATALOS VIDEÓ AZ EGÉSZ NYOMORULT TURNÉRÓL, CSAK EZ AZ EGY!!!!444!!!! Szóval mit rakott volna ki a kedves Facebook-munkásember? Valami rajongói, telefonnal felvett koncertrészletet? Vagy inkább a hivatalosat? Még szép, hogy az egyetlen létező hivatalos felvételt, ami történetesen három napja került fel Robbie Williams ofisöl YouTube-csatornájára! Bukarest, vagy nem Bukarest, ennek a videónak kellett kikerülnie. A dolgok már csak így mennek.

A videó:

Szóval ez az egész magyar médiahiszti egy rettenet fos pillanata a hazai újságírásnak. Elnézést, de tényleg az. Két kattintást sem elvégezve lehúzni egy egyébként erősen beleköthető személyiséget egészen kényelmes tett. Nem mintha annyira akarnám védeni ezt a fazont, mert különösebben nem mindig érdemli meg, de a tegnapi show után azért azt a számlájára írnám, hogy bármennyire is nehéz eset, bármennyire is hisztis, ha lerakod egy puszta közepén, akkor is megcsinálja a műsorát, méghozzá úgy, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Legalábbis többnyire úgy.

A tegnapi lézershow-val egybekötött népünnepély sem volt hibátlan, de teljesítette azt, amit vállalt, brutálisan szórakoztatott, és ez annak köszönhető, hogy Robbie Williams jó formában van. Összevakarták a kakkanatból, az ufóvadász, elmeroggyant, meghízott paliból megint egy erős formában lévő színpadi előadót varázsoltak, aki már mellékállásban apuka, de ettől egy kicsit sem tűnik kevésbé elmeroggyantnak, fizikailag azonban mégis tökéletes képet mutat a kedves szórakoztatóipari munkás úr.

Azért hívom így, mert erre a faszira ez a legjobb jelző, és ezt kicsit sem degradálásként biggyesztettem ide, szerintem nagyon kevés olyan előadó van, aki ilyen tömegeket mozgat meg, de mégis tudja, hogyan húzza magához közel a teljes közönséget, és persze megvannak a kötelező panelek, a felhívott lány a színpadra, a kikacsintás a csajokra, a közönség közé merészkedés, de hagy magának, vagy hagynak neki teret az improvizálásra is.

Tegnap egy Krisztina nevezetű lány estéjét csinálta meg a művész úr, de durván, aki egy nem hivatalos RW-önéletrajzot szeretett volna vele aláírattatni, Williams elvette tőle, beleolvasott, majd megkérdezte, hogy miért olvas róla olyan könyvet, ami tele van nettó faszságokkal? Aztán nézői nyomásra mégis dedikálta neki. Bruno Mars néven. Később egy kamufelolvasás keretében fény derült arra is, hogy Robbie farka bizony irdatlan nagy, és jobb az ágyban, mint Bruno Mars és Pharrell Williams. De Pharrellnél talán nem, mert ő tényleg nagyon jó az ágyban.

Az estébe tulajdonképpen bele lehet kötni, ha nagyon muszáj, nem muszáj, tudom, de a feldolgozások száma egy kicsit talán több volt a kelleténél (We Will Rock You, I Love Rock’n’Roll, Royals, Bohemian Rhapsody, My Way), plusz itt-ott nem ártott volna belenyúlni a setlistbe a feszesség érdekében, de mégis jól működött az egész. Indítványoznám továbbá a háttéranimációkat készítő jómunkásemberek azonnali hatállyal történő kirúgását (az Angels alatti gyertyáknál gagyibb giccset is régen láttam), de aki mindezektől eltekintve nem szórakozott jól, az valószínűleg nem is akart.

Robbie Williams csapata olyan, mint egy jól működő gépezet, és talán a zenekarában is helyet foglaló, a régebbi Williams-alapműveket összehozó Guy Chambers is ír majd neki újabb nagyon jó dalokat a jövőben. De amíg ez nem történik meg, elég elővezetnie olyan trackeket, mint a koncertet indító Let Me Entertain You, a Supreme, a Monsoon, az Angels és akkor azt sem bánjuk, ha becsúszik egy-egy swing (Minnie the Moocher), és egy gyereknek szóló acapella-idiotizmus. Marad hely a művész úr poénjainak (a Robbie Williams-gyorstalpaló például nettó zseniális ötlet, és remek önirónia), felhívják a kötelező csajt, a végén karaokéban énekeltetik el velünk a My Wayt, aztán lécelnek, talán egy kicsit túlságosan is gyorsan és köszönés nélkül.

De az tény, hogy ennek a koncertnek bizony minden pillanata ki volt találva a skótszoknyás, tigrises gatyavillantástól kezdve a Candy alatti ágyas vetítésen át a Come Undone közbeni, tévékre vetített szövegekkel operáló közönségénekeltetésig. Hölgyek és urak, a profi az a szó, amit keresnek. És ilyen bizony nagyon ritkán van, de vannak helyek, ahol a dolgok már csak így mennek. Hála istennek tegnap este a Szigeten is így mentek a dolgok.

Fotók: MTI / Mohai Balázs, Marjai János

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.