Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Néhány egyszerű szabály betartása elég ahhoz, hogy ne csak stílusos lehess az öltönyödben, hanem kényelmesen is érezd magad.

Manapság már bárhol megjelenhetünk melegítőben is, de ha a divatban egy fokkal konzervatívabb oldalon állsz, mint ASAP Rocky, akkor érdemes megjegyezni pár apróságot, amelyekkel az öltönyviselés móka és kacagás lesz.

1. Ne tartsd bolti állapotban!

Nem lehet eleget hangsúlyozni: a zakó vagy kabát ujján lévő márkajelzést el kell távolítani, amint hazaérsz vele a boltból. Ugyanez vonatkozik azokra a cérnaszálakra is, amelyek a zsebeket és egyéb részleteket rögzítik. Ezeknek csak a szállítás és a bolti tárolás közben van jelentőségük, ha azonban megtartod őket, a neveletlenségedről fognak árulkodni.

2. Ha nem igazíttatod magadra...

Az öltöny akkor mutatja meg igazi stílusfaktorát, ha tökéletesen illeszkedik a viselőjére. Nyugi, senki nem várja el, hogy méretre csináltasd a ruháidat 2019-ben! Azt viszont igen, hogy ha már beruháztál egy öltönybe, akkor az első utad egy varrónőhöz vezessen, aki néhány ezer forintért elvégzi a szükséges átalakításokat.

3. A legalsó gombbal is hibázhatsz

Vicces hagyomány, hogy ha a zakón több gomb van, a legalsót sosem szokás begombolni. A divattörténészek szerint XIV. Lajos király korából származik ez a szabály, ekkor történt ugyanis, hogy a király a bál előtt nem tudta lepasszolni az utolsó felesleges kilóit, így nem tudta végig begombolni a kabátját. A díszes vendégsereg pedig tisztelete jeléül követte az uralkodó példáját.

4. Tárold helyesen!

Az új öltönyöd annál tovább lesz hű társad, minél profibban tárolod. A zakót egy masszív, fából készült vállfán helyezd el, amit idővel nem fog eldeformálni a rajta lévő anyag súlya, hanem segít megtartani a vállrész formáját.

A nadrág helyes tárolása biztosítja, hogy gyűrődésmentesen vehesd elő mindig: az egyik nadrágszárat húzd át a vállfa vízszintes részén úgy, hogy a nadrág ülepéig lógjon, majd ismételd meg a műveletet a másik szárral ellenkező irányból. Ezzel a trükkel garantáltan nem fog lecsúszni a nadrág a vállfáról.

5. Kerüld el az unalmas részleteket!

Régen még divat volt, ha a cipő, a táska, és az öv szigorúan passzoltak egymáshoz, vagy ha a nyakkendő és a díszzsebkendő ugyanabból az anyagból készült. Nos, manapság szerencsére sokkal nagyobb szabadságot élvezhetünk a divatban, és a túlzottan egyforma részletek inkább olcsó hatást keltenek. Ne feledd, a kiegészítők legyenek harmóniában, de ne legyenek egyformák!

6. Ne ragadj le a feketénél!

Bár száz éve még minden férfi fekete öltönyt viselt, ez a karakteres szín ma már csak a nagyon formális eseményeken és temetéseken trendi. Barátkozz meg egy kellemes, sötétkék öltönnyel, aztán pedig kezdj nyitni a feltűnőbb színek felé, nem bánod meg!

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.