Manapság óriásit megy a szakáll, de már nem is a rövid, vagy esetleg a hosszabb borosta, hanem a favágó arcdísz. Ám ha te másik megközelítést választasz, és nem akarsz formás hipszterarcot, vagy a melód nem engedi, akkor le is túrhatod az arcodra érkező szőrszálakat. Totálisan.

Ez történhet a klasszikus módszerrel, pengével, vagy a gyorsabb, de ma már minimum annyira hatékony gépi megoldással.

Pengés borotválás csak a helyes technikával

Az arcszőr növésével ellentétes irányban borotválkozz, de kizárólag azt követően, hogy előtte már növéssel megegyező irányban is lehúztad a pengét szőrösödő arcodon. Egyébként attól, hogy erősen nyomod bőrödhöz a borotvát, még nem lesz ám jobb a végeredmény, ellenben bőröd pirosodni és irritálódni fog. Hosszú, laza és lágy mozdulatokkal optimális eredményt érsz el, és ezt bőröd is meghálálja.

Mindig éles pengével dolgozz

A legtöbb eldobható borotva átlagosan egy hétig bírja, ezért is hívják eldobhatónak – ez az időintervallum annak függvényében változhat, milyen gyakran használod, illetve milyen erős az arcszőrzeted. Ha a krémező csík elhalványult, a pengék élei megcsorbultak, vagy akár csak a legkisebb húzást is érzékeled, azonnal cserélj fejet, vagy válts új borotvára. Vagy inkább egy profi cuccra.

Tükörsima, ápolt arc a leghatékonyabbal

Ennek a legjobb módja – már ha tényleg komolyan gondolod a babapopsi arcot és nem csak a vakvilágba kísérletezgetsz – egy profi borotva beszerzése. A Braun Series 9 gépei például nem olcsó mulatságok (százezer forint felett kezdődik egy gép), de egész véletlenül a világ leghatékonyabb borotvájának választották. Az esztétikailag sem utolsó gép egyszerre tud borotválni és trimmelni, percenként 40 000 vágómozdulattal tünteti el a szőrt, plusz konkrétan érzékeli a szakálladat – nagyon mesterséges intelligenciásan hangzik, de így van –, annak sűrűségét percenként százhatvanszor ellenőrzi és ez alapján vág (ha bővebben érdekel, ez a Braun által szabadalmazott SyncroSonic™ technológia).

A Serie 9 titánbevonatú vágója tiszteletet parancsol, valamint hosszú évekkel meghosszabbítja működését, mert szilárd és korrózióálló. Szép, mint az arany, ám annál sokkal erősebb.

Mint mondtuk, ez a termék nem a piacon kapható legolcsóbb borotva, hanem bizonyosan a legjobbak között van – így a kezdeti, kísérleti szakaszban még jobban járhatsz egy alapabb géppel – viszont, ha tényleg nagyon törődsz az arcbőröddel, és évekre tervezel, akkor a Series 9 között tuti megtalálod a neked való, áramvonalas masinát.

Add meg a módját

Az alapos borotválkozás nem csupán technika kérdése, figyelj oda az apróságokra is: alaposan puhítsd fel arcbőröd, készíts ki minden szükséges eszközt és terméket a kezed ügyébe, és ne feledkezz meg a meleg törölközőről sem, mely a legjobb megoldás az irritációtól égő arcbőröd nyugtatására.

A szárazon történő borotválkozás nem ajánlott

Az elektromos borotvák technológiai fejlődése ellenére a szárazon történő borotválkozás azért még mindig necces. Zuhanyzás után az arcbőr és a szőrszálak is felpuhulnak, ezért érdemes olyankor elővenni a gépet. Az is segít, ha előtte egy hámlasztó, arclemosó folyadékkal megtisztítod arcbőröd, ezzel is minimalizálva a borotválkozás során fellépő irritációt.

És ezt olvastad már?
Itt a de-influencing, amikor azt mondják meg, mit ne vegyél
További cikkeink a témában