Egy-egy hajógyártó időnként rájön, hogy egy yachtnak nem kell feltétlenül szimmetrikusnak lennie. Vagy annak kell? Te mit gondolsz?

Véletlenül bukkantunk a neten a hírre: leszállították hongkongi vevőjének a SanLorenzo SL96 típusú aszimmetrikus motoros yacht első, ázsiai piacon eladott példányát. Na jó, hát ez nem valami érdekes dolog, hogy eladtak egy januárban bemutatott hajót, ráadásul nem is az elsőt, csak Ázsiában az elsőt, na de mi is ez az aszimmetrikus izé? Ennek azért utánanéztünk.

A legtöbb hajótest természetesen alapvetően szimmetrikus: a szél, a hullám bármilyen oldalról jöhet, ezért nem tűnik praktikusnak a két oldalon más-más formát kialakítani. Vannak azért kivételek a hajózás őstörténetében is, például a polinéz proák, ezek a fura katamaránok, melyek egyik teste jóval kisebb, mint a másik - így a stabilitás megvan, de nem megy a mozgékonyság rovására.

Az igazán nagy hajók esetében pedig már se nem esztétikai, se nem klasszikus hajóépítési kérdés, hogy aszimmetrikus a test vagy nem. A repülőgép-hordozók tervezésénél sokszor a kellően hosszú futópálya helyigénye határozza meg az alapformát:

A Kuznyecov repülőgép-hordozó (kép: Wikimedia Commons)

Időről időre a luxusjacht-iparban is előkerülnek az aszimmetrikus hajók - mint a SanLorenzo bevezetőben említett modellje, az SL96, melyet nézegetve elsőre szinte fel se tűnik, hogy valami nem stimmel:

Vannak, illetve lehetnének aszimmetriájukat látványosabban kifejező luxusyachtok is. Az S-Move Design kilenc éve rajzolta meg ezt a nagyon különleges holmit:

Vagy itt az Icona dizájnstúdió koncepciója áprilisból, a Fibonacci elektromos katamarán, egészen lehetetlen formával, melyet állítólag a zongorák alakja ihletett. Vízen úszó zongora, tessék:

Jópofák ezek, de csak van valami enyhe kényelmetlenség bennünk, ahogy nézegetjük ezeket a furcsa, féloldalas formákat a vízen. Szerinted minden rendben van velük?

 

 

A yachtok szimmetriája - te mit gondolsz?

Egy yacht legyen szimmetrikus!
Aszimmetrikus yachtot mindenkinek!
Tök mindegy, amíg szép, gyors és nem borul be

És ezt olvastad már?
Fából alkotott dizájnsúlyzót egy olasz cég