A netes vásárlás elterjedésével egyre gyakrabban ütközünk a különböző országok cipőméretezésével kapcsolatos óriási kérdőjelekbe. Matekos legyen a talpán, aki megfejti, hogy lesz egy UK 7-esből Amerikában 8-as, Európában meg 41-es!

A Római Birodalom idején a cipészek az árpaszem méretét vették alapul, ha sarut készítettek. A ma ismert 1 inch akkoriban 3 árpaszem hossznak felelt meg. Ezt az árpaszem alapú méretezést vették át a középkori Angliában is, sőt, törvénybe iktatták, hogy 3 árpaszem = 1 inch.

Amerikában az angol rendszert vezették be, de hogy nehogy egyszerű legyen, ők nem nullától számoltak, hanem 1-essel kezdve, így jött létre a ma is ismert helyzet:

amerikai méret = angol méret +1.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a kontinentális Európában – Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban – a “párizsi pontrendszer” a mérce, amiben 1 pont nagyjából 2/3-ad centinek felel meg.

Egy másik cipőméretezési szokás a mondopoint mérettáblázat, ami az átlag lábhosszból és szélességből deriválja a méreteket. Síbakancsok és katonai cipők esetében máig ez a rendszer van használatban. A szélesség figyelembe vétele miatt így jobban illeszkedő cipőket lehet belőni.

Ázsiában a metrikus rendszeren alapulnak a cipőméretek, és nagyon egyszerűen követhető a sztori:

minden félcenti után egy számmal nagyobb a cipő.

Hogy ebben is legyen csavar, a jó ázsiaiak Japánban, Kínában és Koreában is egészen más cipőméreteket hoztak ki a centik alapján.

Ami biztos: ha a neten vásárolsz cipőt, mindenképpen ragadj mérőszalagot, és a lábméreted biztos ismeretében keresd fel a webshop mérettáblázatát!

És ezt olvastad már?
Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht