Aki vett vagy kapott már életében drága bort, az tuti, hogy elkövette már az "elrakom egy különleges alkalomra" hibát. Persze ez annál lényegesen jobb ötlet, mint még a buli hevében, úgy a tizedik palackként kibontani, de az is szívbemarkoló, ha öt-tíz év múlva már ihatatlan a bor.
Szóval tény, hogy vannak borok, amik a palackozástól számítva akár 10-20 év múlva mutatják a legszebb érettséget. De ha ezeket a borokat nem megfelelően tároljuk, akkor oda az egész. Belegondolni is fáj, hogy milyen egy Petrust (palackja 2000-5000 angol font, évjárattól függően), vagy egy Romanée-Contit (10-13 ezer dollár) kinyitni aztán kiönteni.
Mi a megoldás? Elmondunk pár ökölszabályt:
1. Hűvös, 10-13 fokos helyiségben tárold a bort.
2. Ne tedd ki közvetlen fénynek a palackokat.
3. Fektetve, de minimum megdöntve tárold őket.
4. Fontos, hogy a páratartalom is megfelelő legyen, úgy 50-80% között.
5. Csinálj egy pincét, ahol gombnyomásra mind a 4 feltétel adott lesz. Mutatjuk a kedvenceinket: