Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Óriási lépést tett az Adidas a fenntarthatóság felé. Állunk a földön.

Az Adidas már eddig is sok újításában a környezettudatos divattervezés útját tapossa – emlékezzünk csak az óceáni hulladékból gyártott futócipőre! –, de most még magukon is túltettek a gyártók. Ugyanis az Adidas bemutatta világon a legelső,

száz százalékban lebomló sportcipőt.

Az Adidas az AMSilk biotechnológiai vállalattal együttműködésben kijött a Futurecraft Biofabric nevű lépővel. A stílusra is zsivány modellnél az amúgy pazar külcsínt sokszorosan lepipálja a belbecs: a cipő ugyanis bioacél szálakból készült és egészen rendkívüli különlegessége, hogy képes a teljes természetes lebomlásra.

A Parley óceáni hulladékból gyártott futócipő után (a Parley for the Oceans kezdeményezés) így ez már rövid időn belül a második fenntartható darab a márkától. A cipő felsőrészét száz százalékban bioacél szálak adják – ez egy a természetes selyemhez nagyon hasonló anyag, mely tulajdonságai nyomán a tökéletes alapja egy sportcipőnek: 15 százalékkal könnyebb a hagyományos szintetikus szálaknál, ráadásul ez a legerősebb eddig használt, teljes mértékben természetes anyag. Továbbá az az adottsága teszi különlegessé, hogy természetes úton képes száz, azaz száz százalékig lebomlani.

– mondta róla Végső Péter, az Adidas brand marketing menedzsere.

Az Adidas Futurecraft Biofabric modell nagyon nem mellesleg egy olyan évben érkezett, melyben az Adidas már számos termékkel tágította a cipő innováció határait. A Futurecraft műhelyben készítettek már idén forradalmi gyártási technikával egyedi tervezésű lábbelit – ez volt a Futurecraft Tailored Fibre, melynek gyártásakor nem keletkezik maradványanyag – illetve szintén 2016-ban mutatták be a sportoló lábára szabott Futurecraft M.F.G. modellt, mely az ipart alapjaiban megváltoztató, 3D nyomtatást használó Speedfactory első darabja:

Mindezek épp úgy a fenntarthatóság jegyében készültek, mint az UltraBOOST Uncaged Parley, mely a világ első óceáni hulladékból készült tömeggyártott cipője lett a napokban:

Ezeket kétszáz dollárért dobták piacra, ami nem kevés, de annyira nem is horribilis, főleg, hogy tudod, mennyire jó eszmét képviselnek ezek a cipők.

Ha már itt tartunk, azt még nem lehet tudni, hogy mennyire lesz megfizethető egy ilyen lebomló lépő – bizonyára a bioacéllal való előállítás költségének függvénye lesz az ár is. Apropó, lebomlás: a cipő proteáz emésztőenzimet tartalmazó vízben teljesen természetesen 36 óra alatt lebomlik (nyugi, esőtől vagy sima víztől nem fog lemállani a lábadról!).

Mindenesetre nagyon várjuk a további fejleményeket és jelzünk, ha bármit megtudtunk még a cipőről.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.