Michael Williems, az A Continuous Lean alapítója világosít fel minket ebben a videóban arról, hogy miképp tartsuk tisztán úgy a farmereinket, hogy azok meghálálják a gondos odafigyelést.

A videó alatt magyarul is megtalálod a főbb utasításokat.

  1. Fontos eldöntenünk, hogy klasszikus, sima farmerrel (raw), vagy egy gyűrött, koptatott darabbal (pre-washed) állunk szemben. Mivel az utóbbi nem igényel különleges bánásmódot – mossuk kifordítva, hideg vízben, majd hagyjuk simán megszáradni –, ezért az előbbin lesz a hangsúly.
  2. A farmerhez türelem kell: különleges rostszerkezete miatt szükséges neki néhány hét, míg „összhangba” jön a testünkkel. Így érdemes néhány hónapot – a legjobb volna legalább fél évet – várni az első mosással. Addig is próbáld a szennyeződéseket helyileg kiszedni egy tisztítószeres ronggyal vagy szivaccsal. A nagyobb hatás eléréséért használhatsz a végén antibakteriális sprét is.
  3. A legbiztonságosabb az, ha a farmert kézzel mosod. Tölts meg egy tálat 40 Celsius-fokos vízzel, és adj hozzá mosószert, majd áztasd be a kifordított farmert úgy 30 percig – fontos, hogy ne súrold az anyagot! –, végül pedig öblítsd le tiszta vízzel.
  4. Ezek után fordítsd vissza, majd terítsd ki egy megfelelő állványra, vagy akár a zuhanykabin üvegrögzítő sínjére. Fontos, hogy a szárítás során lehetőleg ne használj szárítógépet, ugyanis ez jelentős mértékben csökkenti a farmer várható élettartamát.
  5. Nem árt tudni azt, hogy mikor jön el a „válás” ideje: a farmerek idővel elkopnak, elhasználódnak, és bizony ha nem akarod, hogy ellepjék a lakást, meg kell tanulnod idejében megszabadulni tőlük. De ugyanakkor a farmerek közti egyensúlyra is érdemes törekedned: jó, ha az újabb és szebb darabok mellett akadnak kényelmesebbek, kopottabbak is, amelyeknek az egyszerű mindennapok során veheted hasznát.

(forrás: Mr. Porter)

És ezt olvastad már?
Denvertől Budapestig fürdünk a sörben