Így forog a középső kijelző a Bentleyben: részletek fotón és videón
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha van olyan képi műfaj, hogy óráspornó, hát a Bentley-k műszerfalba beforduló, háromoldalú kijelzőjének működését bemutató fotó, videó abba tartozik.

Az 1919-ben alapított Bentley Motors a mai napig nagy hangsúlyt fektet a finoman kimunkált mechanikai szerkezetekre és izgalmasan kombinálja a jelen technikáját a klasszikus műszaki szépséggel. Az új Flying Spur (ez az autó teszten is járt nálunk nemrég) és Continental GT modellekben megtalálható Bentley Rotating Display tökéletes példa erre.

A háromoldalú kijelző több mint 150 alkatrészből áll, mégis 0,5 mm-nél is kisebb illesztési tűrésekkel épül fel. A Bentley Rotating Display forgókijelző bemutatása óta a Bentley kínálatának egyik legnépszerűbb opciója: a vevők hetven százaléka megrendeli ezt a látványos extrát.

A konzervatív oldal

A XXI. századi oldal

Amikor láthatatlanul besimul a műszerfalba

A Rotating Display tetszés szerint fordítja az utasok felé a 12,3 colos infotainment érintőképernyőt, a három analóg műszert (külső hőmérséklet, iránytű és kronométer), vagy az aprólékosan megmunkált műszerfali betétet, olyan váltásokkal, amire még James Bond is büszke lenne.

A Bentley Rotating Display (BRD) fejlesztése az első vázlatoktól kezdve több mint három évig tartott. A mechanizmus 40 mozgó alkatrészt tartalmaz, beleértve a lineárisan forgó váltóegységet, ami különösen csendes mozgatómotorokhoz csatlakozik, melyeket egy erre a célra készült vezérlőegység (ECU) irányít.

Hogy a forgathatóság szélsőségesen szűk, oldalanként 0,5 mm-nél kisebb toleranciával is megvalósítható legyen, három különálló, de összehangolt mozgás szükséges. Az első hátrahúzza az egységet a műszerfalba, helyet biztosítva a második mozdulatnak – a forgásnak. A rendszer öntanító: a vezérlő ECU nem csak megtanulja a mechanizmus fizikai dimenzióit az összes tartózkodási helyzetben, de intelligens szabályozásával módosítja a motorok sebességét, kiküszöbölendő a mechanikus súrlódásból és az akkumulátor feszültségének ingadozásából eredő befolyásoló jelenségeket.

Jogi követelményként a tolatókamera képének két másodpercen belül meg kell jelennie, miután a rükvercbe kapcsolta a váltót a sofőr. Ez jelentette az egyik legnagyobb kihívást a mérnökcsapat számára, akik jelentős mértékben továbbfejlesztették a váltómű és a BRD mechanizmusa közötti kommunikáció sebességét, biztosítva, hogy a szükséges kép megjelenjen a rendelkezésre álló időn belül, akármelyik üzemmódban is volt az egység a hátramenet kapcsolása előtt.

150 alkatrész, 40 mozgó elem

A mechanizmuson belül egy pár független ventilátor segít a fő érintőképernyő hidegen tartásában a hőmérséklettől függetlenül, akár 50 °C-os hőségben is. Az ECU folyamatosan szabályozza a forgás sebességét és az egység helyzetét a tökéletes minőség szavatolása érdekében, uralkodjon bármilyen forróság vagy fagy!

 

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.