Amikor azt látod, hogy a barátnőd mindenfajta szérumokat, géleket, hidratálókat, olajokat használ bőr- és szépségápolás gyanánt, általában két kérdést tehetsz fel magadnak. Az első az, hogy mégis mi szükség van minderre? Majd némi zsörtölődés és idő után eljuthatsz a másodikig: jó, jó, de férfiaknak is gyártanak ilyesmit?

Na jó, azért gyakran nem jutunk el a második kérdésig, hiszen ha a férfiak rendelkezésére is olyan széles kozmetikumrepertoár állna, akkor tényleg sürgetni kéne a Mars kolonizálását, másrészt viszont vannak olyan esetek, amikor a legtöbb férfi is belátja józan ésszel:

itt az idő cselekedni.

Az egyik ilyen általános probléma az öregedés, az idő múlásával ugyanis a bőr veszít rugalmasságából, a ráncok pedig egyre jobban elszaporodnak. A mindennapok során is tehetünk azért, hogy bőrünk fiatalos és egészséges legyen, ugyanakkor külső beavatkozásokért is folyamodhatunk.

Arcápolás mindenek előtt

Még egy ivós este vagy egy 60 munkaórás hét után is fontos az alapvető higiéniai gyakorlatok betartása. Ideérthetjük az arc mosását, hámlasztását és hidratálását is. Az archámlasztás révén kisimulhatnak a vonalaink, a hidratálás révén pedig a bőr nedvességtartalmának a helyreállítása miatt fontos. Amennyiben az ember rendszeresen betartja ezeket az apró szabályokat, akkor azért később nagyon hálás lesz majd.

Védd az arcodat!

Bár a napfénynek számos pozitív hatása van, jó nem túlzásba vinni, ugyanis a bőrünk ihatja meg a levét. Tulajdonképpen bármelyik bőrgyógyász megmondja, hogy a napfénytől szezontól függetlenül védenünk kell magunkat – nyáron nyilván jobban, mint télen. Az UVA- és UVB-sugárzásra is egyaránt figyelni kell: előbbi a bőr mélyebb rétegeiben okozhat visszafordíthatatlan károsodást, utóbbi pedig roncsolhatja a DNS-t. Szóval érdemes figyelni az UV-térképet, erős sugárzás esetén kerülni a napsütést és a leégés veszélyét, valamint beszerezni egy jóféle napkrémet. További jó hír, hogy a borosta képes elnyelni az UV-sugárzás egy részét, még egy indok tehát az arcszőr növesztése mellett.

Ráncfeltöltés

És akkor most jöjjenek a kevésbé barátságos módszerek, amelyekért már szakemberhez kell fordulni. Noha korántsem szeretnénk azt sugallni, hogy külső beavatkozás nélkül nem lehetne egészséges és esztétikailag is kifogástalan az arcbőrünk vagy a megjelenésünk, tény, hogy egyre többen veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Az egyik ilyen módszer a ráncfeltöltés, ilyen beavatkozást az Egyesült Államokban például évente több mint kétmillió esetben végeznek. Az egyik legnépszerűbb feltöltőanyag a hialuronsav, amelyet a testünk is termel, bár a férfias vonalak megőrzésére nekünk nem feltétlenül ezt az anyagot javasolják a szakemberek.

A statikus, vagyis nem izommozgással összefüggő ráncok – a homlok, a szemöldök közötti, az alsó és a felső ajkak körül részek – kisimítására használják főként, amely során beleinjekciózzák, majd belemasszírozzák a töltőanyagokat az arcba. Persze ezek a kezelések nem egy életre szólnak, de néhány hónapig – akár másfél évig is – megteszik a hatásukat. Mellékhatások előfordulhatnak, a feltöltés helye elfertőződhet, vagy egy szakszerűtlen kéz a fillert egy érbe fecskendezheti be, ezért is érdemes szakorvoshoz fordulni a kezelésért.

Botox

A töltőanyagok mellett a neuromoduláció – idetartozik a botox – is hatékony módszer arra, hogy külső beavatkozással javítsunk a bőr szerkezetén. Ez már a dinamikus, azaz mimikai ráncokra fókuszál: a befecskendezendő anyag ugyanis az idegvégződésekhez kapcsolódik, így pedig megakadályozza az ingerületvezetést, magyarul gátolja a ráncokért felelős izmok megfeszülését.

A ráncok így kisimíthatók, az arckarakter pedig könnyen formázható. Ugyanakkor ezért a kezeléshez is érdemes egy profi csapathoz fordulni, mert egyáltalán nem veszélytelen. Nem szeretnénk ijesztgetni senkit, de ritka esetben a méreganyag szétterjedhet a szervezetben, amely révén károsodhat a központi idegrendszer, valamint tüdő-, és mozgásszervi bénulás is kialakulhat.

Lézeres kezelés

A lézeres kezelést főként a ráncos, pigmentfoltos , tág pórusú, heges és napfénytől károsodott bőrre ajánlják. A kezelési szakaszok rövidebbek, továbbá olyan bőrhibák kezelésére is alkalmas, mint az aknés vagy egyéb hegek. A kezelés hatására ugyanis a hegyek és a ráncok kisimulnak, a pigmentfoltok eltűnnek, a bőr feszesebbé válik.

A frakcionált lézerkezelés fájdalommentes, valamint hosszú lábadási idő sincs, azonban a mellékhatások itt megjelenhetnek: egyeseknek megváltozhat a bőrszínük, aknéjuk keletkezhet, és a bőrfertőzés esélye is fenn áll.

És ha már akné:

És ezt olvastad már?
Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht