Az idei Oscar-gála előtt talán két kérdés foglalkoztat minket legjobban: Di Caprio végre megkapja-e a már milliószor kiérdemelt díját, és kap-e Oscart a Saul fia? És van még egy érdekesség, ez pedig a szobor maga, amin történik egy kis ráncfelvarrás ebben az évben.

A híres aranyember, amelyik a kardot tartja tulajdonképpen nem is új lesz, hanem pont, hogy régi, mivel az első Oscar-szobrokhoz nyúlnak vissza. A 3,86 kilós szobrot még az MGM art direktora, Cedric Gibbons modellezte és 1929 óta adják a nyerteseknek. Eredetileg aranyozott tömör bronzból készítették, aztán váltottak britanniumra. '82 és 2015 között a szobrocskákat a chicagói R.S Owens & Co. gyártotta le, és volt, hogy réz és nikkel-ezüst kombinációból készült, a második világháború alatt pedig festett gipsszel vonták be a fémhiány miatt. Idén viszont újra visszatérnek a bronz és 24-karátos arany kombinációhoz.

Hogy mennyit ér egy ilyen szobor? Nagyjából 600-900 dollárt az arany árfolyamától függően, de voltak darabok, amikért nagyon súlyos árat fizettek. Az Elfújta a szélért '39-ben kapott Oscar-szobrot például Michael Jackson több mint 1,5 millió dollárért vette meg '99-ben. Viszont az Amerikai Filmakadémia előírta, hogy az 1950-es gált követő szobrokat nem adhatják el, úgyhogy nem lesz könnyű dolgod, ha szeretnél egy Oscar-szobrot.

Szombaton Oscar, figyeljétek a szobrot is!

És ezt olvastad már?
Itt a de-influencing, amikor azt mondják meg, mit ne vegyél
További cikkeink a témában