Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha azt mondjuk, hogy whisky, akkor az embernek elsősorban nem egy fenséges desszert jut az eszébe, pedig ha belegondolunk: a desszert és a whisky is lehet édes, zamatos, de még akár fanyar is. A Glenmorangie Tale of Cake egy desszertwhisky, de nem pont úgy, ahogy azt gondolnád.

A skót márka egyik legújabb, legnagyobb dobása a Tale of Cake kollekció, ami a családi találkozókat és a közös desszertek élményét eleveníti fel. A Tale of Cake talán egyedülálló módon vegyíti a tokaji ízvilágot és a sütemények édes aromáit. A Glenmorangie whiskymestere, Dr Bill Lumsden rájött, hogy a legtöbb családi élménye valamilyen tortához vagy desszerthez kapcsolódik, legyen szó születésnapról, házassági évfordulóról vagy bármilyen közös ünneplésről.

Lumsdennek e kapcsán támadt egy zseniális ötlete, így jött létre a forradalmi Tale of Cake, ami ezeket az élményeket sűríti ellenállhatatlan ízekbe, illatokba. A whiskyben megelevenedik a méz, a fehércsokoládé és a gyümölcs ízvilága is, mindez 18 évig érlelt, karakteres formában. Hab a tortán, hogy az édes ízeket egy leheletnyi menta árnyalja.

Ezek alapján könnyen gondolhatná azt az ember, hogy a Glenmorangie csak egy könnyű desszertmárka, nos, aki ezt gondolja az hatalmasat téved. Több könyv és ajánló is a világ 100 legfontosabb whiskyje közé sorolja a cég talán legnépszerűbb termékét, a 10 éves Glenmorangie Originalt, ez az örökség pedig nem a semmiből jött. Túlzás nélkül állítható, hogy ez a whisky lett a kulturált whiskyfogyasztás egyik zsinórmértéke, sokak szerint az, aki el szeretne kezdeni komoly párlatokat inni, mindenképp egy ilyen palackkal kezdjen. A whisky leírása szerint egy neves francia parfümkészítő 26 különböző aromát fedezett fel benne, érezni rajta mandarint, citromot, almát, körtét és barackot is.

Amikor Magyarországon whiskyzésről beszélünk, akkor általában a kólával keverős, éjszakai bulizós fogyasztási verzió és nagyjából ugyanaz a 4-5 brand jut mindenkinek eszébe. Pedig a whiskyzés valójában jóval több ennél. Ha leragadunk ezen a szinten, akkor bizony nagyon sok különleges, érdekes pillanatról maradunk le, arról már nem is beszélve, hogy olyan ízeket hagyunk ki, amik szó szerint élményszámba mennek. És akkor a jó sztorikról még egy szót sem ejtettünk.

A vállalat a Tarlogie vidék különlegesen tiszta vizét használja a termékeihez, az évszázadok óta mészkő és homokkő által kristálytisztára szűrt víz az alapja a Glenmorangie whiskyknek is. Az első és a második világháború alatt a Glenmorangie története legnehezebb időszakát élte, a gazdasági visszaesés és a nagy depresszió rányomta a bélyegét a vállalatra is. Az 50-es évek után azonban ismét magára talált a gazdaság, a márka pedig újra sikeres tudott lenni. Glenmorangie single malt scotch ez idő alatt a világ élvonalába került, ahol a mai napig őrzi a helyét.

Glenmorangie nem szűnt meg régi vágású scotchnak lenni, ellenben születtek új termékek, amik egyértelműen tovább emelték az egyébként sem alacsony színvonalat. Kifejezetten bátor döntés volt, mikor a márka elkezdett francia nevű whiskyket piacra dobni, viszont a Quinta Ruban és Nectar d'Or and LaSanta hamar bebizonyította, hogy nem kell félni egy whiskytől, mert kicsit más vonalat követ, mint az eddig megszokott.

A cég ráadásul nem egy szokványos márka, nagy hangsúlyt fektetnek például az állatvédelemre is. A brandnek van egy úgynevezett zsiráfos kollekciója, amit azért hoztak létre, mert elkötelezetten támogatják a Giraffe Conservation Foundation-t. Ez a szervezet a zsiráfok védelmére és az élőhelyük megőrzésére jött létre. Glenmorangie és a zsiráfok közötti összefüggés az, hogy az általuk használt réz lepárlótorony magassága pontosan akkora, mint egy felnőtt zsiráf nyaka.

A Glenmorangie tehát nem épp egy szokványos márka, de pont ez a legnagyobb varázsa. Ha eleged van már belőle, hogy a barátaidnak, vagy a szeretteidnek minden karácsonykor ugyanazt az italt ajándékozod, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy előhúzz valami újat a kalapból. Akár a Tale of Cake kollekciót, akár a 10 éves Originalt választod, biztosan olyan élményt ajándékozol vele, ami különlegessé teszi a közös ünneplést.

Szerencsére a vásárlást már otthonról, a meleg nappaliból, a kanapén ülve is megteheted, mivel az iDrinks-nél online is megrendelheted a neked tetsző whiskyt, sőt még házhoz is viszik neked, hogy az ünnepi bevásárlás is a biztonságos pihenés jegyében teljen.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt az iDrinks. 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.