A kollabok manapság a legerősebb marketingeszköznek számítanak a divatban. Láttunk már high fashiont, streetweart, és persze az órabizniszben sem újdonság az ilyesmi. Bár egy karóra meglehetősen kis felület, a tervezők kreativitásának köszönhetően minden részlet új értelmet nyerhet egy kollabban.

Az órás kollabokat lehetetlen a Swatch úttörő tevékenysége nélkül értelmezni. A márka mindig is szem előtt tartotta a divatot, és feltűnő termékeket gyártott. A mai együttműködések alapmodelljét a Swatch találta ki: különböző művészeket kért fel a közös munkára, és mindig ügyelt arra, hogy kevesebbet gyártson, mint amire vásárlói igény van, így különlegessé, hőn áhított ritkasággá téve ezeket az órákat.

Kiki Picasso – 1985

Az első művészi kollab a francia művésszel, Kiki Picassóval valósult meg: az avantgarde GZ008-asből 140 darabot gyártottak.

Keith Haring – 1986

Jobb párosítást el sem lehet képzelni, mint a Swatch jól felismerhető órái és Keith Haring formabontó stílusa.

Vivienne Westwood – 1992/1993

Az angol divatházzal két éven át tartó együttműködés kiemelkedő alakja az Orb névre keresztelt szösszenet, ami az országalmára hajazó gömb alakú csomagolás után kapta a nevét.

Tony Hawk – 1999

1999-ben a Swatch belépett az extrém sportok világába, így adta magát az együttműködés minden idők leghíresebb deszkásával, Tony Hawkkal.

David LaChapelle x Amanda Lepore – 2000

A Swatch ezzel a kollabbal nyitottságát bizonyította, és divatmárkák közt viszonylag úttörőként egy transzgender személyiséget jelenített meg a mainstream kultúrában.

Manish Arora – 2010

Manish Arora azon indiai művészek közé tartozik, akik biztos rajongótáborral rendelkeznek a nyugati világban is. Ez a kollab kétségkívül ismertté tette a nevét Európában, miközben esztétikájában kompromisszumok nélkül az indiai jellegzetességeket mutatja.

Jeremy Scott – 2011

A Swatch és Jeremy Scott együttműködése a totál agyeldobós kategória. A nyolcdarabos kollekcióban helyt kapnak Scott kedvenc szárnymotívumai, a leopárdminta, és a villámok is.

Damien Hirst – 2018

Mickey egész születésnapját a Swatch egy Damien Hirst kollabbal ünnepelte. A kollekció legkülönlegesebb darabján Mickey fekete, piros és sárga környezetben jelenik meg, és mindössze 1999 darab készült belőle.

És ezt olvastad már?
Hat pöpec kerti medence, amiben át lehet vészelni a nyarakat