El tudod képzelni, hogy a brit, a francia és a német katonák együtt fociztak karácsonykor a frontvonalon?

1914. december 25-én az első világháború nyugati frontján nem dördültek lövések, abbamaradt a fegyverropogás. A háború zajait nem csönd váltotta fel, hanem a frontvonal két oldalán szolgálatot teljesítő katonák karácsonyi éneke. A németek, a britek és a francia katonák előmásztak a lövészárkaikból, és a semleges zónában együtt ünnepelték a karácsonyt.

Előzmények

A németek nyáron vereséget szenvedtek a Marne folyó partjánál, de a franciák is elakadtak az Aisne-völgyénél, így lényegében versenyfutás alakult ki a tengerig. A harcok során egyik fél sem tudott a másik fölé kerekedni, ezért őszre kialakult egy hatalmas, egybefüggő frontvonal, ami az Északi-tengertől egészen Svájcig tartott. Sem a németek, sem a francia-brit csapatok nem akarták megkockáztatni a támadást, így lényegében állóháború alakult ki, mindenki a védekezésre rendezkedett be. Az egymással szembenálló felek lövészárkai olykor egészen közel húzódtak egymáshoz, sokszor annyira kicsi volt a távolság, hogy át tudtak egymásnak kiabálni.

Decemberben a katonai vezetés arra számított, hogy az ünnepi időszak is ugyanúgy telik majd, mint az azt megelőző hetek.

Karácsony előtt XV. Benedek pápa fegyverszüneti felhívását mindkét fél elutasította, az egymással hadban álló országok nőegyletei szintén a békét sürgették, de ezek a törekvések sem másították meg az eredeti elképzeléseket, mindkét oldalon teljes készültségben várták a december 25-ét.

Cigarettát! Pudingot! Boldog karácsonyt!

A beszámolók és a korabeli levelezések szerint december 25-re virradóra a német katonák hangosan elkezdtek karácsonyi dalokat énekelni, sőt páran elő is bújtak az lövészárkokból, és az ellenséges terület felé vették az irányt. C. H. Brazier brit lövész így emlékszik vissza az esetre:

„A másik oldalról azt kiabálták felénk, hogy cigarettát, pudingot, boldog karácsonyt!”

Pár brit katona erre megindult az ellenség felé, majd nagyjából félúton találkoztak a németekkel, akiknél nem fegyverek voltak, hanem szivarok és pár üveg bor.

A semmiből jött karácsonyi béke hírére mindkét oldalról elkezdtek a semleges zónába özönleni a katonák, a résztvevők beszámolója szerint több mint százan ünnepeltek együtt a fronton. Az 1914-es rövid ideig tartó béke az emberi méltóság szimbóluma lett. Az első világégés totális háború volt, rengeteg áldozattal járt mindkét oldalon, nem csoda, hogy a közös ünneplés karácsonyi csodaként vonult be a történelemkönyvekbe.

Ernie Williams brit katona a 1914-ben mindössze tizenkilenc éves volt. A fronton harcoló fiatal visszaemlékezése szerint valahonnan, alighanem a német oldalról, előkerült egy focilabda, amivel a katonák elkezdtek játszani. Williams úgy emlékszik, hogy nem csapatokat formáltak, hanem csak egymásnak rugdosták a labdát, közben beszélgettek, ismerkedtek egymással. A katona visszamlékezése az alábbi videóban 3:40-től hallható.

Hogy melyik oldal kezdeményezte a fegyverszünetet, arról eltérő történetek keringenek. Egyesek szerint a britek elegyedtek beszédbe a németekkel.

Dominic Sandbrook brit történész visszaemlékezések alapján írt tanulmányában egy párbeszédet idéz a frontnyitás pillanatából:

– Jó reggelt, fritzek! Hogy vagytok? Gyertek át!

– Nem megyünk. Ha mennénk, lőnétek.

– Nem fogunk... Gyertek, adunk nektek egy kis bagót!

A helyzet szürrealitását jól jelzi, hogy ez a hirtelen jött fegyverszünet nemcsak ünneplésre adott alkalmat, hanem arra is, hogy a lövészárkok között húzódó semleges zónából a csapatok elszállíthassák a saját halottaikat. A karácsonyi béke a hosszan húzódó frontvonalon nem mindenhol lépett érvénybe, voltak szakaszok, ahol továbbra is készültségben álltak az egységek, sőt egyes részeken harcok is folytak.

Mivel a fegyverszünet lényegében spontán jött, ezért az sem volt meghatározva, hogy pontosan meddig tartson. Voltak olyan egységek, ahol mindössze pár napig tartott a béke, de egyes területeken újév napjáig nem dördültek újra lövések.

A fronton eltöltött közös karácsonynak nem örültek a hadviselő országok vezetői, mivel attól tartottak, hogy az összebarátkozó katonák nem fognak újra egymás ellen harcolni. December 25-e után a katonai vezetés mindkét oldalon megpróbálta megakadályozni, hogy újra hasonló eset történhessen.

Az egyik ilyen intézkedés az volt, hogy megtiltották a katonáknak, hogy a másik oldallal kommunikáljanak, az újságokat pedig államilag cenzúrázták, hogy ne számoljanak be a karácsonyi eseményekről.

A vezetők minden igyekezetének ellenére 1915-ben is előfordultak a karácsonyihoz hasonló esetek, források szerint húsvétkor és karácsonykor is akadtak frontszakaszok, ahol a németek és britek ajándékokat cseréltek egymással.

(Forrás: Rubicon, BBC History, Wikipédia; kiemelt kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Olyan súlyos aszály pusztított, hogy előkerült egy 3400 éves város