Elő a térképet, a Google Mapset, lehet piros filccel ikszelni és bookmarkolni, mert itt van tíz újabb olyan hely, amit muszáj látni. Amíg nem indulunk neki, érjük be annyival, hogy fotókon ismerkedünk meg velük, az sem olyan rossz mulatság!

 1. 1 / 1

  Buttes, Arizona

  Az Egyesült Államokban található természeti képződmény szokatlan formáival leginkább egy megkövesedett hullámra hasonlít, innen is kapta a nevét. A mészkőformáció népszerű túrázók és fotósok köreiben, ám a mainstream turizmus elkerüli, mivel P+R parkolók nincsenek a közelben. Aki ezt a helyet szeretné látni, annak meg kell dolgoznia érte! Nincsenek kiépített túraösvények, aki pedig először jár erre, annak vezető ajánlott.

  Beachy Head, Anglia

  A dél-angliai East-Sussexben található kiszögellés kétségtelenül drámai látványt nyújt, különösen, ha ilyen köd borítja a tengert. Beachy Head környéki földeket 1929-ben vásárolta fel Eastbourne városa, mégpedig azzal a céllal, hogy senki se építhesse be a pazar természeti képződmény környezetét. A 162 méteres helynek tragikus múltja is van, a turisták mellett ugyanis az öngyilkosokat is vonzza: évente közel húszan vetnek itt véget életüknek.

  Halongi-öböl, Vietnam

  A leszálló sárkány öble névre hallgató természeti csoda a világörökség része, de ez a legkevesebb, amit egy ilyen helyről el tudunk mondani. Az 1500 négyzetkilométernyi területű öbölben kétezer kisebb-nagyobb sziget fekszik, szinte mindegyik lakatlan. Ezeken az apró szigeteken rengeteg barlang található,a Dau Be-szigeten például hat barlangi tavat csodálhatnak meg azok a szerencsések, akik eljutnak oda.

  Mykonos, Görögország

  A görög szigetről már írtunk a Playeren, ha a természet szépségéről beszélünk, akkor ennek a helynek egyszerűen nincs gyenge pontja. Az Égei-tengerben fekvő szigeten a görög mitológia szerint egykoron Zeusz és a titánok viaskodtak, de ma már sokkal csendesebb hely, maximum a nyaranta itt lazító fiatalok zsivaja tölti meg a sziget klubjait. Elvonulni is lehet, erre például tökéletes hely ez az útikalauzokban biztosan fel sem tüntetett kis stég, amely – megsúgjuk – egy hotelhez tartozik.

  Havasu-vízesés, Grand Canyon

  A vízesés neve egy indián nyelvjárásra utal, a havasupaira, amelyet már csak 450-en beszélnek. A vörös sziklák és a csillogóan kék víz kontrasztja különleges látványt nyújt, nem csoda, hogy ez a 37 méter magas vízesés a legnépszerűbb errefelé. 2008-ban egy áradás következtében a szikla csúcsa letört, azóta kicsit unalmasabban néz ki, de azért még így is lenyűgöző.

  Situ Gunung, Indonézia

  A Nyugat-Jáva szigetén található tó természetvédelmi terület, százhektárnyi érintetlen dzsungel, 250 különböző madárfajjal, gibbonokkal, jaguárokkal, és két vulkanikus hegycsúccsal a közelben. Júniustól szeptemberig élvezhető a klíma, egyéb időszakokban, például december és március között annyi eső esik és olyan magas a páratartalom, hogy nem érdemes arrafelé vetődni.

  Landmannalaugar, Izland

  Izland még nyilvánvalóan nem termelte ki a maga Kazinczyját és nyelvújító programját, ennek a helynek a nevét
  ugyanis nem könnyű elsőre kimondani, de másodjára sem, hogy a pár éve nemzetközi tömegközlekedési káoszt okozó Eyjafjallajökull vulkánt ne is említsük. Nem is kell kimondani a nevét, jobban járunk, ha csak nézzük! Júniustól szeptemberig kiszínesedik az izlandi felvidék, a hegyek rózsaszín, barna, zöld, sárga, kék, lila, fekete, fehér színben pompáznak, nem véletlen, hogy ebben az időszakban a legnépszerűbb a túrázók körében.

  Tian Men-hegység, Kína

  A Tian Men-hegységben található kabinpálya hét kilométer hosszan szállítja utasait a világ egyik legvadregényesebb vidékén. A hegy tetején lévő barlanghoz és templomhoz 11 kilométeres, sziklafalba vágott járatok, lépcsők viszik a turistákat, vagyis aki oda szeretne eljutni, annak jó kondiban kell lennie.

  Wharariki Beach

  A Tian Men-hegységgel ellentétben az új-zélandi partszakasz tériszonnyal is könnyen bevehető látványosság. A South Island északi részén található strand félórás sétával érhető el, de ennyit szívesen gyalogol az ember, ha erre jár. Apály idejére érdemes időzíteni a túrát, akkor lehet bejárni ezt a lélegzetelállító vidéket.

  Vintgar-szurdok, Szlovénia

  A látványos útvonal 1893-ban nyílt meg a nagyközönség előtt, hidakkal és a sziklafal oldalába biggyesztett vadromantikus ösvénnyel. Nem véletlen, hogy a hét kilométer hosszú szakasz az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, amely csattanóként egy vízeséssel várja az oda látogatókat. A magyar–szlovén határtól alig kétszáz kilométer, szóval a Vintgar-szordok nem a világvége.

És ezt olvastad már?
Ebben az űrhobbitfaluban készül a pezsgő a Somló hegy alatt