A kínai településen közel félmillióan élnek, pedig van olyan pontja, ami csak harminc méter széles. Egészen hihetetlenül néz ki a város.

Jünnan tartomány Kína egyik déli tartománya, amely Vietnámmal, Laosszal és Mianmarral határos. A 400 ezer négyzetkilométeres területének mindössze hat százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre, negyedrésze erdőség, a maradék pedig hegyvidék. Ezek magassága a nyugati vidékeken a 4000 métert is meghaladja.

A meredek hegyek között folyik a Nanhszi folyó, melynek mentén található a világ legszürreálisabb települése, Jencsin. A város olyannyira a folyó mellé épült, hogy máshova nem is, mivel a hegyek miatt oldalra nem is tudott terjeszkedni, így a folyópartra, cölöpökre húzták fel az épületeket, és felfelé haladtak. Valamint a folyó mentén.

Jencsin ugyanis baromi nyúlánk város, több kilométer hosszan fekszik, ám széltében helyenként csak harmincméteres.

A legszélesebb pontja is csak háromszáz méter, vagyis nem egészen három focipályányi, mégis 450 ezer ember él a városban. Mondhatjuk, hogy nagyvárosban, még ha kínai viszonylatban nem is számít annak.

Ez a világ elől eldugott metropolisz annyira különleges, hogy számtalan videó és drónfelvétel készült róla, ám fotókat alig-alig találni Jencsinről. Ez az izoláltság nem hat jól a gazdaságra, az egész tartomány rettenetesen nehezen megközelíthető, és a város infrastruktúrája miatt nem tud felvirágozni. Két főút húzódik a folyó két partján, és ennyi. És annak ellenére, hogy az egész város két csíkból áll a folyó két partján, meglepően kevés híd található a környéken.

Mivel kevés a használható telek, rendkívül értékes a föld, sok ház teljes egészében a folyó partján épült. Az otthonokat pedig azért húzták ilyen karcsú oszlopokra, hogy megvédjék őket, ha az árvíz miatt megemelkedik a vízszint.

Jencsin az ókorban a Bo népcsoport otthona volt, amely ősi kihalt nép Dél-Kína Jünnan és Szecsuán tartományaiból. Egyike azon Dél-Kínából származó, mára kihalt népeknek, amelyeket a kínai feljegyzések együttesen Baipu néven ismernek.

Ez is érdekelhet:

Az all inclusive, paradicsomi városállam: a sokoldalú Szingapúr

Szingapúr nemcsak a kultúrák olvasztótégelye, hanem a világ legkevésbé korrupt országa is. Ezt látni kell!

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Van egy sziget, amit félévente más országhoz csatolnak

Ötezer forintért sétálhatsz át a Nemzeti Összetartozás Hídján

Foglalj szobát ezekben a különleges dizájnhotelekben!

További cikkeink a témában