Mindent nem vihetsz magaddal a repülő fedélzetére. Van viszont pár dolog, amit mindenképp vigyél fel.

Sokan nem szeretnek csomagot feladni a repülőn, mert plusz pénzbe kerül(het), macerás, megsérülhetnek a benne lévő dolgok, rosszabb esetben el is veszhetnek. Tipikus esetben két csomagot magaddal vihetsz a fedélzetre is: egyet, amit a fejed fölé teszel, egy hátizsákot vagy hasonló kisebb táskát pedig a lábad elé.

Figyelj oda, hogy ebbe mit pakolsz, mert arra a pár órára (a repülési időtől függően) szükséged lehet néhány dologra, ami segít a kommunikációban, igazolja, hogy ki vagy, gondoskodik az egészségedről és a biztonságodról.

Tehát íme a fedélzeti checklist repülés esetére:

  1. Útlevél, személyi vagy bármilyen más dokumentum, ami igazol. De lehet vízum is, vagy olyan papír, amit magadnak nyomtattál, hogy kényelmesebb, szervezhetőbb legyen az életed (programterv, kontaktok stb).
  2. Pénz. Az azért sosem árt, akár kápé, akár bankkártya.
  3. Telefon és töltő. Nem mintha az előbbire figyelmeztetni kellene bárkit is, de az utóbbi tényleg hasznos lehet.
  4. Kütyü, jellemzően laptop vagy tablet. Akkor is jó, ha nálad vannak, ha nem használod őket, mert nem kockáztatod a sérülésüket/elvesztésüket. És ha már, akkor töltőt is tegyél el hozzájuk.
  5. Orvosságok. Ha szedsz receptre felírt gyógyszert, az mindenképp legyen ott, de egy fejfájás-csillapító vagy gyulladáscsökkentő amúgy sem árt.
  6. Szemüveg, kontaktlencse, olvasószemüveg. Nem jó a közérzeted, ha ez nincs nálad, miközben szükséged volna rájuk.
  7. Tisztasági csomag. A kézfertőtlenítő ma már alap, aztán sosem tudhatod, mi vár rád a wc-ben, ezért jobb, ha van nálad nedveskendő, esetleg egy kis fogkefe-kis fogkrém kombó.
  8. Fejhallgató. Mindig jól jön, bár túl lehet élni nélküle. Filoszoknak ugyanez könyvvel, hogy ne a fedélzeti magazint kelljen lapozgatni kínosan feszengve.

Végül mindig jó ötlet, ha van a közeledben egy váltás ruha, mert a legkülönfélébb okokból lehet szükséged rá – vegyük a legegyszerűbbet: leönt a szomszédod vízzel, és igen kellemetlen volna a fél napot vizes ruhában tölteni.

(Forrás: Frommer's, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ezért ne egyél soha repülőn perecet

Soha ne egyél repülőn perecet, meg általában sós rágcsát! Mert ami már a „földszinten” sem mindig jó, repülési magasságon biztosan nem az.

Felejtsd el a repülő üzemmódot, repülés közben is lehet netezni már a nyártól

Véget ért egy korszak, vége a repülő üzemmódnak, legalábbis az Európai Unióban.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában