Ami a földön sem igazán jó, repülési magasságon biztosan nem az.

Egy hosszú repülőúton, ahol néha nehéz agyonütni az időt, kézenfekvő megoldásnak tűnik rágcsálni valamit. Csakhogy nagyon nem passzolnak a repüléshez a sós rágcsálnivalók (perecek, chipsek, más ropogtatnivalók) – mutatjuk, miért, és azt is, mit egyél helyettük.

Legalább két oka van a jelenségnek, mindkettő kapcsolódik a repülés gyomorpróbáló jellegéhez és a feldolgozott élelmiszer magas nátriumtartalmához.

Mindenekelőtt itt a puffadás

„Amikor nő a repülési magasság, csökken a légnyomás, márpedig a Boyle–Mariotte-törvény szerint a légnyomás csökkenésével a gázok kitágulnak” – magyarázta Tamara Duker Freuman dietetikus. És igen, ez igaz a benned lévő gázokra is. Következésképpen alapból is érezhetsz puffadást a hirtelen légnyomás-csökkenéstől, de ezt még fokozhatja az ételválasztás – elsősorban a magas sótartalmú ételek és a szénsavas italok.

Amikor magas sótartalmú ételeket eszel, a szervezeted benntartja az elfogyasztott és megivott folyadékokat, amitől már a földszinten is érezhetsz puffadást, és ezen a helyzeten csak ront, ha nagy magasságban a gázok térfogata nőni kezd.

Ezenkívül az utastér rendkívül száraz levegője növeli a kiszáradás kockázatát, amivel kellemetlen tünetek járnak, például hányinger, fejfájás, szédülés. A sós rágcsák gyorsíthatják a kiszáradási folyamatot, főleg, ha nem iszol elég vizet.

Kutatások bizonyítják, hogy repülési magasságon a légnyomás és a páratartalom változása miatt kevésbé érezzük a só ízét, ezért aztán a normálisnál többet ropogtathatunk, észrevétlenül is erősítve a negatív hatásokat.

Akkor hát mit együnk?

A táplálkozási szakértők alacsony nátriumtartalmú ételeket ajánlanak a puffadás és a kiszáradás elkerülése érdekében, például friss gyümölcsöt, natúr görög joghurtot, sajtot, és az unalmas, de megbízható palackozott vizet.

Érdemes ezért magaddal vinni ebből, amit lehet (vagy beszerezni a reptéren), és nem csak arra hagyatkozni, amit kivisznek eléd.

(Forrás: US News, Cleveland Clinic, Popular Science, illusztráció: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Létszükséglet, hogy egyél zsírt, de nem mindegy, hogy milyet

Azzal csak rosszat teszel magadnak, ha kihagyod az étrendedből.

És ezt olvastad már?
Milliókat fizet egy olasz városka, ha oda költözöl