Reggeli a környékbeli farmok portékáiból, speciality kávé, zöld árammal működő jacuzzi, és baráti hangulatú vendéglátás egy házaspár Balaton-parti szállásán.
Nagyra értékeljük a valóban színvonalas szálláshelyeket a Balatonnál, a legújabb egy korhűn, de bátran felújított békebeli villa, ahol még az ökológiai lábnyomukra is figyelnek a profi borvacsorákat prezentáló tulajdonosok.
Az 1930-as évek elején épült, balatonszepezdi klasszicista villa a negyedik tulajdonosánál, a Karikás családnál született újjá. Az új tulajdonosok az épület eredeti formáját és elemeit a lehető legnagyobb mértékben igyekeztek megóvni a felújítás során.
A család az év tizenkét hónapjában maga látja vendégül a nyugalmat kedvelő párokat egy inspiráló, különleges térben,
ahol a vendégek úgy érezhetik magukat, mintha barátokhoz érkeztek volna látogatóba. Ezért is esett a választásuk a „Chez les Amis” (azaz ’Barátoknál’) névre.
Fotók: Szabadkai Attila
Karikás Kriszta és Péter háromgyerekes házaspár, akik rajonganak a gasztronómiáért és a vendéglátásért. Péterben közgazdasági diplomája, később jogi, majd szálloda- és vendéglátóipari másoddiplomái megszerzése, évtizedes multis vezetői–, illetve kkv tanácsadói és tréneri tapasztalatszerzés után megérett az elképzelés, hogy saját üzletet nyisson. És ehhez is a feleségében találta meg az ideális partnert.
Kriszta tanár és közgazdász végzettségű, az ingatlanfejlesztés és -lízing területén kezdte a pályafutását, de a kézművesség és a konyhaművészet végig kísérte az életét. Közös projektjükre felkészülésként elvégezte a Culinary Institute of Europe kulináris művészetek képzését, majd egy Michelin-csillagos étteremben szerzett gyakorlati tapasztalatot. Saját üzletük mellett a mai napig heti rendszerességgel gyakorol egy jó nevű budapesti étteremben, mert a folyamatos tanulást elengedhetetlennek tartja. Igyekeztek minden olyan szaktudást elsajátítani, amivel vendégeik kényelmét és igényeit ki tudják szolgálni:
mindketten okleveles baristák, Péter pedig borismereti és sommelier képzéseken fejleszti ismereteit.
Mindemellett Péter odavan a járművekért, főleg a 70-es és a 80-as évek autói dobogtatják meg a szívét. Saját veterán autója is van, a Villába pedig
összegyűjtötte és kiállítja a korszak klasszikus francia autóinak modelljeit.
Fotók: Villányi Csaba
A gasztronómiában az úgynevezett terroir szemléletet követik, azaz mindent a legközelebbi termelőtől, gyártótól szereznek be, hogy a Villa ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. Ebben a szemléletben készülnek a három- vagy négyfogásos borvacsoráik.
Balatonszepezd pontosan három borvidék – a balatonfüredi-csopaki, a badacsonyi és a Balaton-felvidéki – találkozásánál fekszik. Pár tíz kilométeres körzetben számtalan kiváló borász munkájának gyümölcsével ismerkedhetnek meg a vendégek. E három régió általuk legszebbeknek tartott boraiból mutatnak be tételeket, évszakonként változó és a speciális alkalmakhoz igazodó (például Márton-nap, Húsvét, Újév, stb.) ínyenc fogásokkal párosítva.
Minden vacsora előtt – francia szokás szerint – „apero”-t tartanak, azaz egy kis beszélgetésre, közös italozásra hívják a ház vendégeit.
Tapolcai kézműves sörök és díjnyertes pálinkák mellett tipikus és népszerű francia italokat is bármikor fogyaszthatnak a vendégek. Méghozzá – barátokhoz illő módon – önkiszolgáló és önbevallásos rendszerben.
A kétágyas szobákat híres francia színészekről (Sophie, Catherine, Jean-Paul...) nevezték el, de talán fontosabb, hogy változatos,
a környékbeli farmok, kisüzemek portékáit és házi készítésű finomságokat felvonultató gourmet reggeli jár hozzájuk, speciality kávéval, amit százéves tölgyek árnyékában vagy a teraszon, a Balatont csodálva kóstolhatsz meg.
Az energiaellátást döntő részben megújuló forrásból biztosítják, ezzel is fenntarthatóbbá téve a nyaralót; zöld árammal működik a fűtés és a hűtés mellett a kültéri jacuzzi is. És az elektromos autód akksiját is töltheted.
Karikásék missziója, hogy olyan miliőt teremtsenek a Káli-medencében, ahol a vendégeik átadhatják magukat a francia életérzésnek, vagyis „mértékkel, de a legapróbb részletekig élvezni az életet, elfogadni a folyamatos fejlődés szükségességét, illetve keresni ehhez az inspirációt”.
A végeredményt jól jelzi, hogy a hivatalos szálláshely-minősítés során a felnőttbarát Villa bekerült a nem éppen könnyelműen osztogatott ötcsillagos kategóriába.
Ez is érdekelhet: