A történelem során volt az épület csendőrlaktanya, elmegyógyintézet, tüdőszanatórium és III. számú Belgyógyászati Klinika is. Most egy elhagyatott épület, ami felemészt az idő. Meg is mutatjuk a Városi Gorillák jóvoltából.

Egykor a Svábhegy területéből három hektárt elfoglaló volt szanatórium főépülete az elmúlt közel kilenc évtizedben laktanyaként, elmegyógyintézetként, a Magánalkalmazottak Biztosító Intézetét, majd 1979-ig Szabadsághegyi Állami Tüdőgyógyintézet néven működött, aztán

1979-1998 közt pedig a Semmelweis Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikájaként működött a csodás villaépület. 1998 óra pedig magányosan rohad.

A fénykorában ritka elegánsnak számító Svábhegyi Szanatórium 1927-ben épült Horthy kormányzó kezdeményezésére, Sós Aladár és Jakab Dezső tervei szerint. Az épületbelső nyomokban még mindig őrzi a két világháború közti felső tízezer stílusának nyomait: a faborítások egy része, valamint a díszes kandalló, valamint a mozaikpadló a legtöbb helyen még mindig elkápráztatná a betérőt – írta róla a 24.hu.

(Fotó: Városi Gorillák)

Ez is érdekelhet:

Az egykori Lipótmezőn ma már dermesztő thrillert lehetne forgatni

Titkos képek a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből a Városi Gorillák jóvoltából.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A toszkánai város, ahol fák nőnek egy torony tetején

Te bejártad már a városod minden egyes utcáját?

További cikkeink a témában