Nem csak Magyarországon engedik ám át az enyészetnek az értékes épületeketek, gyárakat. Itt ez a különleges Angliából.

A Grimsby Ice Factory az angliai Grimsbyben található gyár, amely 1898 és 1901 között azzal a céllal épült, hogy zúzott jeget biztosítson a Grimsby tengeri kikötőjében lévő hajókon tárolt halak megőrzéséhez – akkortájt ez a világ legforgalmasabb halászkikötője volt.

A gyár egészen 1990-ig működött, és a világ legfontosabb és legnagyobb hűtőgépei közül néhány ott volt megtalálható, mi több, mint a mai napig ott hever az elhagyatott gyárépületben.

A romos épület falai között még mindig található néhány eredeti, történelmi jelentőségű gép, melyek még a gyár indulásánál kerültek oda.

Amikor a Grimsby Ice Factory a csúcson pörgött, naponta 1200 tonna jeget állított elő, és az 4350 négyzetméter alapterületével a világ legnagyobb jéggyára volt.

Egy kis technikai részlet a hozzáértőknek: a gyárban négy Pontifex ammóniakompresszort használtak, amelyeket lancashire-i kazánokból előállított gőzzel működtettek. A jégtermelés 1933-ban megnövekedett, amikor is a gőzerőforrást elektromos generátorok váltották fel. Az áram bevezetésekor a használt két Linde ammóniakompresszort a J&E Hall által gyártott „négy hengeres, függőleges szelepes ammóniakompresszorra” cserélték.

A kompresszorok ma is az épületben vannak: és ezeket az ilyen típusú berendezések egyetlen fennmaradt példájaként emlegetik.

(Fotó: Alstr Urbandoned)

Ez is érdekelhet:

Tizenhat évig a Normafa szégyenfoltja volt a legendás Hotel Olimpia

A szocreál szálló egykor a legmenőbb sportolóknak adott otthont, majd hagyták elrohadni – mutatjuk az utolsó fotókat az Olimpiáról.

Brutális látvány a hatalmas, elhagyatott Csepeli Erőmű

A Weiss Manfréd Acél- és Fémművek a 20. század első felének kiemelkedő magyar nagyüzeme volt Csepelen, ma viszont már csak az egyik legizgalmasabb elhagyatott hely Magyarországon. Mutatjuk a régi erőmű épületét.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés