Hollandiában Amszterdamon túl is számos látnivalót találunk.

Nem kérdés, hogy Amszterdam egy mesés főváros, ami mágnesként vonzza a turistákat a macskaköves tereivel, csatornáival, számtalan múzeumával, éjszakai életével, állandó pezsgésével.

Viszont mindezekért cserébe el kell viselnie a turisták állandó áradatát, ha valami hiánycikk, az a nyugalom, ezt a helyzetet pedig már többféle civil kezdeményezés is próbálja kezelni. Segítünk nekik, ha felpattanunk egy vonatra a Schiphol reptéren és felfedezzük az ország egyéb részeit, merthogy másutt is bőven akad látnivaló.

1. Leiden

Leiden, Morschpoort – Fotó: Frederick Paulussen / Unsplash
Fotó:Frederic Paulussen / Unsplash

Sokunknak Hollandia hallatán csatornák, úszóházak és működő malmok idilli tájképe idéződik fel, akárha egy 18. századi festményt néznénk. Pontosan ez a dél-hollandiai város esszenciája, ráadásként pedig szinte nincs arrafelé turista. Itt született Rembrandt a Rajna partján 1606-ban, a város pedig a mai napig számos helyen őrzi az emlékét, például a Young Rembrandt Studio vagy a Museum de Lakenhal. Érdemes megnézni az 1575-ben alapított Leideni Egyetemet és a Hortus Botanicus kertet, ahol a fiatal festő Amszterdamról ábrándozott.

Mi viszont nem tesszük ezt, inkább bérelünk egy bringát, szétnézünk a városban, majd megállunk egy habos sörre a Café de Vergulde Kruik kávézóban. Jó kis oldschool kocsma egy vörös csillaggal a bejárat felett, ami errefelé leginkább a Heinekenre utal.

2. Gouda

Fotó: Unsplash
Gouda, városháza – Fotó: Unsplash

Ennek a kisvárosnak mindannyian ismerjük a nevét a hazai közértekből, és valóban ez itt a sajtok Szentföldje. A leginkább egy korabeli városházát idéző egykori sajtmérő épület, a Waag ma már emlékmű, és ma is az előtte lévő téren tartanak minden héten egy középkori sajátárverést, míg a közeli Museum Gouda kerti kávézójában délutáni teát szolgálnak fel, némi sajttal.

Kirándulhatunk egyet a közeli a Sajtvölgybe, ami egy gazdag farmvidék, ha meg már a sajtból is megárt a sok,

ez az otthona a klasszikus holland édességnek, a karamellás stroopwafelnek is, amit 1810-ben találtak fel a Kamphuisen gofrigyárban, ahol naponta tartanak túrákat és kóstolókat.

3. Leeuwarden

Fotó: Unsplash
Fotó: Joppe Spaa / Unsplash

Frízföld északon fekvő fővárosában már szó szerint más nyelvet beszélnek, mint Amszterdamban vagy Rotterdamban, állítólag még a hollandok is zavarba jönnek attól, hogy mennyire más az a vidék. Itt, a Grote Kerkstraaton lakott Mata Hari, és itt nőtt fel MC Escher, az utcácska megnézése után pedig jöhet

a város legnagyobb látványossága, a ferde, befejezetlen De Oldehove torony, ami kevésbé ismert, mint a pisai, de jobban dől annál.

Láthatunk még hatszáz emlékművet, a Fríz Múzeumot, meg a börtönből kultúrközponttá alakított Blokhuispoort-ot, ahol azóta étterem, kávézó és könyvtár van. És van a városban egy Planetárium, benne a világ legrégebbi működő naprendszer-modelljával.

Az egykori főposta épülete ma szálloda (Post-Plaza Hotel & Grand Café), levéltálcákkal, postaládákkal, sárgaréz telefonokkal és fa kapcsolótáblával.

4. The Hague

Fotó: Ruddy Media / Unsplash
Fotó: Nine Koepfer / Unsplash

Furcsa, de Amszterdam (és Rotterdam) bejárásával lemaradsz a holland parlament épületéről, meg a városról, ami nincs rajta a a turisztikai útvonalakon. Kár, mert Hágában sétálgatni klassz élmény, ahogy bemenni a Mauritshuis galériába is, és megnézni Vermeer, Rembrandt, Rubens vagy Brueghel műveit.

Egy csomó nagykövetség van itt, ezért elég menők az éttermek is, mint az Oogst, ahol fürjet, halakat, sós zöldséget és zeelandi osztrigát kóstolhatsz.

Talán ez az a város, ahová gasztro-szempontból a legjobban megéri eljönni Hollandiában. Hasonlóan lebilincselő az építészete is, a monumentális békepalotával vagy az Escher in Het Paleis múzeummal vagy az ország első butikhoteljével, az öko-dizájn Court Garden Hotellel.

5. Volendam

Fotó: Ruud Singler / Unsplash
Fotó: Sankalp Gang / Unsplash

Északkelet-Hollandia óriási víztározóinál vár ez a kikötőváros, színes halászházakkal, vízparti éttermekkel és szuper vitorlástúrákkal. Egy túra Marken szigetére mindenképp ajánlott, míg a sajtrajongók az ellenkező irányba, Edamba indulhatnak – és akkor már átsétálhatnak Het Doolhof és Oude Kom történelmi negyedein, ahol egykor Picasso és Renoir is megfordult.

Amilyen kicsi a város, olyan erős a zenei élete, amibe a Smit Bokkum étterem/koncerthelyszín/konferenciaterem/ múzeumban kóstolhatunk bele.

Utána a rakparton együnk sült halat, ketchup helyett szigorúan majonézzel, mint a helyiek. Szállásnak a kikötőre néző Hotel Old Dutch kiváló, uszályok és vitorlások látványára ébredni mindig fenséges.

6. Nijmegen

Fotó: Liam Raed / Unsplash
Fotó: Lloyd Dirks / Unsplash

Hollandia legrégebbi városa, számos történelmi emlékkel a római leletektől a kísértetjárta középkori kastélyokig.

Értelemszerűen itt van az ország legrégebbi bevásárló utcája, a Lange Hezelstraat, de az ország egyetlen biciklimúzeuma, a Velorama.

A német határ mentén számos második világháborús emléket találni, éjszakánként pedig megvilágítják a Waal-folyón átívelő De Oversteek hidat a Hollandia felszabadításáért küzdő katonák emlékére.

(Forrás: The Times, fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Ezek most a legélhetőbb városok a világon

Itt a világ legélhetőbb városainak listája, aminek a szerkesztői leszámoltak a GDP-mutatóval, de figyelembe vették a covid hatásait.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Mesébe illő ez a görögországi világítótorony

A világ legmagányosabb háza 2800 méter magasan, egy sziklafalban fekszik

További cikkeink a témában