Lucca egy csodás toszkánai város, amelynek nem a jellegzetes házakkal körülvett főtere az egyetlen látványossága. A várost egykoron uraló tornyok egyik utolsó példányán furcsamód fák nőnek, méghozzá elég régóta.

A 14. század elején Lucca még több mint 250 toronnyal büszkélkedhetett a mainál jóval szűkebb, fallal körülvett óvárosában. Mint más olasz városokban, a torony magassága itt is az építtető család presztízsét és jelentőségét tükrözte, ezért a családok versengtek a legmagasabb torony címéért. A várost akkor uraló Guinigi család egy igazán különleges toronnyal szeretett volna kitűnni a többi közül, ezért a sajátjuk tetejére fákat ültettek, ami az újjászületést jelképezte.

A kereskedőcsalád utolsó leszármazottjának végrendeletében a torony és a hozzá tartozó palota Lucca városához került, azóta az egyik legkeresettebb látványossága. A román-gótikus stílusú, dekoratív párkányokkal és címerekkel díszített Torre Guinigi azért is érdekes, mert

a magántulajdonban lévő tornyok közül ez az egyetlen, amelyet nem bontottak le a többivel együtt a 16. században.
A kőből és téglából épült torony Lucca büszkesége, 44 méteres magasságával kiemelkedik a város többi nevezetessége közül.

A csúcsát összesen 230 lépcsőn lehet megmászni, és megéri a fáradságot, mert a Guinigi torony tetejéről nemcsak Lucca óvárosát, a kerek Piazza Anfiteatrót lehet megcsodálni, hanem az Apuai-Alpokot és az Appennineket is. Ott van ráadásul a torony tetején a függőkert, amely egy földdel megtöltött, falazott ládából áll, ebbe eredetileg hét magyaltölgyet ültettek.

Nem tudni pontosan, hogy mikor készült a kert, de Giovanni Sercambi tizenötödik századi krónikájának képén látható, hogy Lucca sok tornya közül az egyiket fák koronázzák, ezért joggal feltételezhető, hogy a Guinigi-torony kertje nagyon régi, még akkor is, ha a rajta lévő tölgyeket az évszázadok során bizonyára újraültették. A toronyhoz egy legenda is tartozik, amely szerint a legmagasabb fát Paolo Guinigi ültette, akit Francesco Sforza elfogott és bebörtönzött a kastélyba. Azt mondják, hogy a kivégzése előtt minden levél lehullott a fáról.

Ez is érdekelhet:

Az ördög segítségével épülhetett meg ez a gyönyörű híd

Toszkánát nemcsak a lankás borvidékeiért érdemes felkeresni, de az olyan látványosságokért is, mint a Borgo a Mozzano melletti ördöghíd.

Mesébe illő ez a domboldalra épült toszkánai kisváros

Pinokkió és annak írója tette ismertté.

Elképesztően néz ki Madrid főtere felülnézetből

Mintha süteményformával szaggattak volna ki egy téglalapot a városból.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Víztározó árasztotta el ennek a spanyol kisvárosnak az eredetijét

További cikkeink a témában