Van egy metrómegálló Madridban, ahol a metró nem áll meg, csak átrobog: miért zárták le évtizedekre, és hogyan nyitott mégis újra?

A madridi metró 1-es (kék) vonalán van egy furcsa állomás: nem áll meg a metró, csak átsuhan rajta. Ez az Estación de Chamberí, ami most, üresen bepillantást enged a városi metróhálózat történetébe.

Az első vonal 1919-ben nyitott meg, nyolc megállóval, köztük az Antonio Palacios építész tervezte Chamberível. Az állomás a spanyol polgárháború viharos éveiben menedéket nyújtott a nacionalisták támadásai elől, amikor sokan az állomáson aludtak. Később, a hatvanas években gyorsan bővült a hálózat, ám az nemcsak kilométerben lett hosszabb: meghosszabbították az 1-es vonal szerelvényeit is, hogy a kapacitása igazodjon a folyamatosan növekvő igényekhez.

Mivel a Chamberí a Bilbao és az Iglesia megállók között, egy kanyarodó részen épült, a Bilbao és az Iglesia peronjainak meghosszabbítása után egyszerűen értelmetlenné vált. 1966. május 22-én végleg bezárt a Chamberí.

Ám mivel lényegében mindent változatlanul hagytak, az állomás évtizedekig afféle szellemállomásként működött, amit az utasok csak átutazóban elsuhanva pillantottak meg. Értelemszerűen a síneket és a felsővezetékeket továbbra is karbantartották, de az állomás többi része lepusztult. A Barrio című 1998-as film újra feltette a térképre az állomást, és onnantól napirenden volt, hogy valahogyan hasznosítsák.

2006-ban aztán helyreállítási munkálatok indultak, hogy állomásból a madridi metró történetét bemutató múzeumot alakítsanak ki. Két évvel később Andén 0 (Nullás vágány) néven megnyílt a múzeum a teljesen felújított Chamberível, régi jegypénztárakkal, forgóajtókkal, térképekkel és egy, a metró építéséről szóló filmmel kiegészítve.

A fő attrakciót azonban a peron falait szegélyező, gyönyörűen rekonstruált eredeti hirdetések jelentik, melyeket az 1919-es csempékre festettek egykor.

A szellemállomás most is nyitva van, és ingyenesen látogatható egy netes regisztráció után. Csak ne ijedj meg az időnként végigdübörgő metrótól, amit csak egy átlátszó üvegkorlát választ el a kiállítási területtől.

(Forrás: ESMadrid, Atlas Obscura, fotók: Atlas Obscura – CC-BY-SA 2.0)

Ez is érdekelhet:

Óriási természetes légkondit építenek Madridban

Függőleges kert épül Madridban az ősi közel-keleti széltornyok mintájára tervezett spirál alakú toronnyal, ami a magasban lévő légáramlatokat levezeti a fakorona szintje alá.

Sportautóknak terveztek dögös showroomot Madridban

Fénnyel és színekkel emelik ki a sportautók karakterét a spanyolországi szalonban, ami már-már múzeumnak számít.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Barcelona után Madrid városnéző kapszuláit is beüzemelik hamarosan

A szocializmus egyik legszebb oldala

További cikkeink a témában