Ahogyan a futást, az autózást vagy akár az evést is mindenki másképp éli meg, úgy a hajózásnak is ezer arca van. Valaki az Adrián ringatózó jachton szereti pezsgős reggelivel indítani a napot, mások pedig az adrenalin után hajtanak vele. Na, nekik való a Malibu sporthajó.

Esélye sincs letagadni a Malibunak, hogy annyira amerikai, amennyire csak lehet. Nemcsak a neve miatt, hanem a kinézete is rájátszik a hangulatra, különösen a nagyflitteres metálzöld és fekete fényezéssel ragyog ki az Ivanics többnyire fehér hajókkal tömött budapesti kikötőjéből.

Ha láttál már színes vígjátékban hajó mögött szörföző, az életet gondtalanul élvező baráti társaságot, akkor már tudod is, mit lehet egy ilyenben és körülötte megélni.

Ez benne a legjobb, hogy nincs kérdés, azonnal látni, hogy mire való, mert minden részlete azt üzeni, hogy ez nem a nyugodt andalgásra való, hanem a sportolásra. Nem feltétlenül abban az értelemben, ahogyan egy sportautó. Itt nem az a lényeg, hogy maga a hajó mennyire gyors, pedig a V8-as motor azonnal égnek emeli az orrát, ha előre tolom a gázkart.

Már a legkisebb motor is 360 lóerős, de az 5,2 literes mellett van még két 6,2 literes V8-as benzinmotor is a választékban 430 és több mint 600 lóerővel. 21-től 26 láb hosszúságig lehet válogatni a Malibu Monsoonok között. A motorok egyébként autókból is ismerősek lehetnek, az alapjukat a General Motors blokkjai adják.

Erős és gyors, mégis egyszerű irányítani és élvezet döntögetni a hosszúkás testet a Dunán, közben nézni, hogy habzó vízoszlopot húz maga után.

Nincs kabin, konyha vagy fürdőszoba a Malibun, de hódítani így sem nehéz vele. Ülőhelyből viszont bőven akad benne körben, és az orrban is lehet élvezni az intenzív menetszelet, a nyári napot és hidak látványát, ideális esetben egy sörrel a kézben, mert máshogy egész egyszerűen elképzelhetetlen.

Legapróbb részletéig személyre szabható a Malibu, ami nemcsak több méretben és motorral rendelhető, de a kárpitozás színei, de még a bőr varrása is választható. Lehet diszkrét is, de az ilyen merész zöldhöz hasonló, feltűnő kombinációk illenek igazán a karakteréhez.

Négy hatalmas hangszóró van a kis tető alatt, ami nemcsak baromi látványos, hanem valódi funkciója is van. Mert így nemcsak a fedélzeten lehet jól szórakozni, hanem a méterekkel hátrébb szörföző vagy wakeboardozó haverod is zenei aláfestésre tudja élvezni a száguldást.

Ez az egész hajó valójában egy nagyon pörgős buli is, amit döbbenetesen komoly technika szolgál ki.

Kapitányi székét és a kormányt több gomb mellett két érintőképernyő veszi körül, a szék pedig nemcsak állítható, de akár fűthető is. A lényeg azonban tényleg a kijelzők mögött van, ahol a legapróbb részletekig beállítható, hogy milyen hullámot készítsen maga mögött a Monsoon.

Fánkozáshoz, wakeboardhoz és szörfözéshez is máshogy állnak át a terelőlapok.

Egészen döbbenetes, amikor a gázra kiemelkedő hajó hibátlanul koreografált hullámokat húz maga után, talán Poszeidón sem rajzolná meg jobban.

Egyetlen hajócsavar hajtja, a különféle formájú és magasságú hullámokat terelőlapok állításával (ez a Surf Gate és a Power Wedge) készíti a rendszer. Az érintőképernyős felületen meg kell adni ezeknek a paramétereit, majd a Malibu elkezdi magába szippantani a vizet (akár 2200 kilónyit), hogy kellően besüllyedjen a hajótest, és akár 1,6 méter magas hullámot is csináljon.

Oldalt és a biminitetőn deszkatartók figyelnek rajta, az utolsó részletén is látszik, mire találták ki, ez pedig végtelenül szimpatikus benne. Állítólag semmivel nem ilyen egyszerű megtanulni szabadon szörfözni, valakinek elég 30 perc, és persze egy-két csobbanás is ahhoz, hogy utána kötél nélkül, fülig érő mosollyal lovagoljon a hullámon.

Amerikáig sem kell menni ezért az élményért, mert az Ivanics elhozta Magyarországra, méghozzá komplett infrastruktúrával és a sporthoz szükséges kiegészítőkkel együtt.

Ez is érdekelhet:

A Balatonon teszteltük a magyar elektromos hajók Tesláit

Múlt héten az első balatonfüredi Boatshow-n jártunk, és több állati vagány hajót találtunk, amik mögött a sztori is szeretnivaló.

Napsütéssel hajózgatni a tengeren: Greenline 40 napelemes-akkumulátoros elektromos jacht

Egy tipikus napon ez a villanyjacht kifut a tengerre, viszi a kirándulókat egész nap, este visszatér és még mindig 85%-os töltöttségűek az akkuk.

Malibu M220

 • Hossz 6,83 m
 • Szélesség 2,59 m
 • Merülés 0,81 m
 • Max. férőhely 15 fő
 • Teherbírás 959 kg
 • Önsúly 2812 kg
 • Üzemanyagtartály 299 l
 • Max. ballaszt 2341 kg
 • Nyomaték 360 HP/ 400 FT – LBS 607 HP / 606 FT - LBS
 • Hajótest típusa M-Line
 • Gáláns méret
 • Komoly teljesítmény
 • Sportolási lehetőségek
 • Nincs kabin
Player-méter
9
Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Mesébe illő ez a görögországi világítótorony

A világ legmagányosabb háza 2800 méter magasan, egy sziklafalban fekszik

További cikkeink a témában