Furcsa dolog egy kétezer éves épületben villanyfényes focimeccset rendezni, de Horvátországban megtörtént, fél évvel a karantén előtt.

A pulai amfiteátrum a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, és az egyik legjobb állapotban maradt fenn mind közül. Az időszámításunk szerinti 14-ben átadott, ellipszis alaprajzú aréna hossza 130, szélessége kereken száz méter, eredetileg négyszintes volt, és 23 ezer nézőt tudott befogadni.

Mivel egy több mint kétezer éves épületről van szó, elsőre elég meghökkentő a kép, amin villanyfényes focimeccset játszanak az arénában:

De csak elsőre meghökkentő, mert az amfiteátrum élete ma is meglehetősen eleven.  Film- és operafesztivált, lovas fesztivált rendeznek benne, rendszeresek a koncertek, kulturális előadások.

A játékoskijáró

Még a pincéje is látogatható, ahol annak idején a gladiátorok várakoztak a küzdelemre: ma festményeket állítanak ki ott, és a szőlő, valamint az olívabogyó termesztéséről rendeztek be kiállítást. Így aztán már nem annyira meglepő, hogy fociztak is benne 2019 júliusában:

a horvát foci és a Bayern München legendái játszottak benne egy bemutató tornán.

Azelőtt jéghoki meccset már rendeztek az arénában, de ez volt az első foci torna – írta a Croatia Week. Hazai részről többek közt Robert Jarni, Ivan Klasnić és Stipe Pletikosa húzott  szerepelt, míg a Bayernben Ivica Olić, Giovane Elber, Luca Toni és Klaus Augenthaler. A meccsek összehozásában kulcsszerepet vállalt az Isztriai Turisztikai Központ.

A tornán két elődöntőt, egy bronzmeccset és egy döntőt játszottak, 40x20 méteres futsal pályán, a szünetekben, illetve a döntő után mindenféle kísérőprogramokat is rendeztek.

A torna meccseit a fenti videón nézheted meg, a győztest most nem spoilerezzük el.

(Fotók: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Mindenki Horvátországba jár, de tényleg ismerjük?

Hiába a több Balaton, kevesebb Adria javaslat, boldog-boldogtalan Horvátországba jár nyaralni, ami egyébként érhető is, mert meseszép. De vajon mennyire ismerjük?

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában