Nagyon vicces a skót bénázásról terjesztett mém, csak nem teljesen igaz.

„2007-ben Skócia fél évet és 162 972 dollárt szánt egy új, a turizmust felpörgetni hivatott szlogen megalkotására. Végül előhozakodtak azzal, hogy

Welcome to Scotland”.

Nem mai, de ma is terjed a fenti, alapvetően a skót kormányról szóló mém. A lelkes olvasók ma is hozzászólnak, egyikük azt kommentelte, hogy sajnos nem rá bízták, pedig 162 971 dollárért is elvállalta volna, míg egy Indiából Invernessbe költöző júzer egyszerűen szereti az országot, így szerinte a Love Scotland tökéletesen elég lett volna.

Addig rendben van, hogy a mémhez egy 2007-ben bevezetett, akkor új logót és szlogent használ. A korábbi jelmondatot (The Best Small Country in the World – A világ legjobb kis országa) kritizálta az akkori első miniszter, Alex Salmond. Megszületett tehát az új jelmondat, amit a belépési pontokon (repterek, kikötők, angol határ) használtak.

Félrevezető viszont az összeg, ami számszerűen egyezik ugyan, de azt nem a szlogen kiagyalására, hanem a táblák megtervezésére, legyártására és elhelyezésére költötték el.

Linda Fabiani turisztikai miniszter ki is jelentette a skót parlamentben, hogy „nem költöttünk pénzt a Welcome to Scotland üzenet kidolgozására.”

És persze az sem igaz, hogy a turizmust akarták felpörgetni, sokkal inkább a cikinek tartott régitől akartak szabadulni.

Amikor 2009-ben a Twitteren szárnyra kapott a mém, valóban 162 972 dollárnak felelt meg, ma már természetesen több lenne – ezzel együtt minden változatlan, és ha jókora ferdítés is a történet, viccnek azért megteszi.

(Nyitókép: Wikipedia, Amanda Slater, CC BY-SA 2.0)

Ez is érdekelhet:

Mém lett a hatalmas beszakadt útszakaszból, de mi is történt valójában?

Gigantikus gödör keletkezett egy nagy útkereszteződésben Japánban, de egy hét alatt helyreállítottak mindent. Utánajártunk, igaz-e a mém.

Földöntúli vidékek és mesébe illő helyszínek: Skócia

A Trónok harca-sorozat és a Harry Potter-filmek számos jelenetét a lenyűgöző Skóciában forgatták, ami jól mutatja, milyen a hangulata a skót vidéknek.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Víztározó árasztotta el ennek a spanyol kisvárosnak az eredetijét

További cikkeink a témában