Sejthetted, hogy az IKEA-termékek mindenki által jól ismert, jellegzetesen svéd nevei nemcsak fantázianevek, hanem valami másról kapták a nevüket. A svédek szeretnék, ha megismernéd, milyen csodálatos tájakat jelentenek.

Ektorp kanapé, Kallax polc, Höljes lámpa és Ingatorp asztal – ezekkel a nevekkel biztosan találkoztál már, ha az IKEA-ban vásároltál. A számunkra egzotikus hangzású nevek, amiket a bútoráruház ad a termékeinek, a svédeknek és svédül beszélőknek ismerősek lehetnek, hiszen gyakran svéd tájakról, városokról és más nevezetességekről keresztelik el őket. Svédország pedig szeretné, ha megismernéd ezeket az úti célokat.

Elég csak rákeresni ezekre a nevekre, és szinte biztos, hogy az IKEA-termékeket találod meg, nem pedig azokat a tájakat, amiről elnevezték őket.

Az Ektorp, amiről a kanapét elnevezték, igazából egy természetvédelmi terület neve Stockholm közelében, és a Järvfjället sem csak egy irodaszék, hanem egy lappföldi táj, ahol túrázni lehet. Bolmen pedig nemcsak vécékefe, hanem egy nagy édesvízű tó, ami olyan tiszta, hogy inni is lehet belőle. Az IKEA-megfelelőjéből ezt inkább ne próbáld meg.

A svéd turisztikai egyesület ezért Discover the Originals néven kampányt indított, és két tucat IKEA-nevet gyűjtött össze, hogy az eredetijüket ugyanolyan ismertté tegyék, mint a bútoráruház termékeit.

A képeket nézve egyetérthetsz velünk, hogy ideje felfedezni ezeket az ismerős nevű tájakat!

Järvfjället nemcsak egy irodaszék, hanem egy természetvédelmi terület Lappföldön, ahol kutyaszánnal járhatod a végtelen havas tájat.

 

Höljes nemcsak egy függőlámpa, hanem egy település Värmlandban, a norvég határhoz közel, ahol ilyen úszóházakban is élvezheted a csendet.

 

Voxnan nemcsak egy zuhanyzó, hanem egy folyó Hälsingland megyében, ami izgalmas evezésre és nyugodt pihenésre is éppúgy alkalmas.

 

Toftan nemcsak egy szemeteskuka, hanem egy gyönyörű tó Dalarna megyében, ahol télen és nyáron is rengeteg a látnivaló.

 

Laxviken nemcsak egy szekrényajtó, hanem egy falu Svédország közepén, Jämtland megyében, ahol élvezheted a háborítatlan természetet.

 

Skärhamn nemcsak egy ajtókilincs, hanem egy kis falu Tjörn szigetén, Svédország nyugati partján, egykor fontos halászkikötő volt.

 

Ektorp nemcsak egy kanapé, hanem Stockholm közelében egy természetvédelmi terület, ahol a Balti-tenger, a tavak és az erdők csak egy karnyújtásnyira vannak.

 

Bodviken nemcsak egy mosdókagyló, hanem a világ legmagasabb partvonalával büszkélkedő öböl, a túrázástól a sífutásig rengeteg programmal.

 

Norberg nemcsak egy asztal, hanem egy svéd kisváros Västmanland megyében, a közelben barlanggal, ezüstbányával és túrázási lehetőséggel.

 

Björksta nemcsak egy képkeret, hanem egy történelmi falu a katedrálisáról is ismert egyetemi város Uppsala közelében, viking emlékekkel.

 

Vrena nemcsak egy konyhai munkalap, hanem egy kisváros Sörmland tartományban, gőzhajóval bejárható tóval, viking kori leletekkel és kastélyokkal.

 

Mästerby nemcsak egy fellépő, hanem egy település Gotland szigetén, tele középkori emlékekkel 1361-ből, amikor a dánok elfoglalták a területet.

 

Misterhult nemcsak egy bambusz függőlámpa, hanem egy kétezer szigetből álló szigetcsoport, a közelben Kalmar városával és várával.

 

Himleån nemcsak egy fürdőlepedő, hanem egy folyó Hallandban, Svédország nyugati részén, ahol evezhetsz, kirándulhatsz és megnézheted a 13. századi erődöt.

 

Bolmen nemcsak egy vécékefe, hanem egy hatalmas, gyönyörű tó Smålandban, édesvízi halakkal, strandokkal és bérelhető kajakokkal.

 

Jokkmokk nemcsak egy étkező, hanem egy település Lappföldön, ahol a piac négyszáz éves hagyomány koncertekkel és kiállításokkal.

 

Hemsjö nemcsak egy gyertya, hanem egy erdőkkel és tavakkal körülvett falu Blekinge megyében, a közelben kisebb-nagyobb tengerparti városokkal, mint Karlskrona.

 

Stubbarp nemcsak egy bútorláb, hanem egy kastély Skåne megyében, a délnyugati parton olyan látnivalókkal, mint a Kullaberg-félsziget.

Tudtad?

Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója sok más mellett azt a rendszert is kidolgozta, hogyan nevezik el a termékeket. A különböző kategóriákhoz más körből választanak neveket, a fürdőszobai cikkek például svéd tavakról, a székek és kanapék svéd városokról és falvakról kapják a nevüket.

(Képek: Visit Sweden)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Olyan súlyos aszály pusztított, hogy előkerült egy 3400 éves város
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő