Európai nyaralóhelyek után egy extrát mutatunk, ahova ugyan keveseknek adatik meg eljutni, de álmodozni ér.

A Turks- és Caicos-szigetek Kuba mellett található, Nagy-Britannia tengerentúli területe. Harminc nagyobb korallszigetből – hat lakott – és számtalan apró szirtből áll, földrajzilag a Bahama-szigetvilág folytatása.

Sokat elárul a helyről, hogy a szigetcsoport 2012 óta a világörökség javaslati listáján szerepel, vélhetően azért, mert valószínűtlenül kék itt minden, és elég komoly vízi élővilág található errefelé.

Történelme messzire nyúlik, felfedezését Juan Ponce de León spanyol hajósnak tulajdonítják, aki 1512-ben járt a szigeteken. A hosszú ideig tartó spanyol és francia rivalizálás után az első telepesek az angolok voltak, akik a Bahama-szigetekről költöztek át a lakatlan szigetekre 1678-ban. Eredetileg Jamaicához tartozott a terület, 1962 óta önálló brit külbirtok.

Területének egy részét bérbe adták az amerikaiaknak, akik a Nagy-Turk-szigeten rakétamegfigyelő, valamint haditengerészeti bázist tartanak fenn, a Déli-Caicos-szigeten pedig az amerikai parti őrség egységei állomásoznak. Ebből az is kiderül, hogy a legnagyobb szigetei a Caicos, a Nagy-Turk, a Nyugat- és Déli-Caicos.

Fővárosa Cockburn Town, amely a Grand Turk szigeten van, de nem ez a turisztikai központ, itt csak a nagy karibi óceánjárók kötnek ki reggel, és indulnak délután a következő szigetre. A Turks- és Caicos-szigetek lakossága 40 ezer fő, melyből 25 ezer a szigetcsoport turistaközpontjában, a nemzetközi repülőtérrel rendelkező Providenciales nevű szigeten él.

Providenciales szigetének 19 kilométer hosszú Grace Bay nevű partszakasza a nemzetközi utazási szaklapok szerint a világ legszebb strandjai között van.

Grace Bay

A szigetcsoporton a valódi trópusi, paradicsomi hangulat uralkodik, pihenni, kikapcsolódni, és napozni egész évben lehet. Az aktív pihenést a búvárkodás, a sznorkel és a kite segíti, utóbbi a legjobb hely a világon a kezdők számára. A sziget keleti részén a kezdő kite-osok számára újabban a világ legjobbjának tartott kite-partszakaszt fedezték fel.

Ez is érdekelhet:

Vakítóan kék tenger, számtalan eldugott öböl, szárd virtus: Szardínia

Ezek a képek meggyőzőek lesznek, érdemes ellátogatni oda.

Kicsit görögös, kicsit olaszos, nagyon zöld és hangulatos: Korfu

Korfu ma már nem annyira trendi, kicsit elcsépeltnek számít, holott még mindig az egyik, ha nem a legszebb sziget.

A hét célpontja-sorozat

(Fotó: Getty Images, forrás: Wikipédia)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában